DIY: samen met de kids fleurige bloempotten beschilderen

0
1159
bloempotten die beschilderd zijn

Er zijn natuurlijk veel dingen waar je kinderen mee kan plezieren, maar schilderdag is toch een hoogtijdag in het leven van een kind. Erg leuk is bijvoorbeeld het beschilderen van bloempotten, zeker als jullie nadien ook samen een plantje planten en het plantje de kinderkamer mag sieren. We leggen uit hoe je dit aanpakt en waaraan je moet denken.

De juiste bloempot

Als je oude potten gebruikt, is het belangrijk dat je ze vooraf goed schoonmaakt en afdroogt. Als je een nieuwe pot aanschaft, raden we aan om te kiezen voor een goedkope, witte pot. Zo’n witte pot is heel eenvoudig te beschilderen. Een aanrader is de Brussels Rond, een goedkope en stijlvolle bloempot van Elho. Het gaat om een plastic bloempot, maar dit heeft een groot voordeel: het is veel minder breekbaar dan een keramische bloempot.

Verf en andere benodigdheden

Acrylverf en plastic is niet de beste combinatie. Eigenlijk is vooral spuitverf een goed idee, maar dat vinden kinderen over het algemeen minder leuk. Je kan gelukkig ook speciale kunststofverf kopen. Dan is het wel heel belangrijk dat je een goede primer aanbrengt. Dit kan je vooraf al even doen. Vervolgens heb je nog een stel kwasten en penselen nodig. Vergeet verder het krantenpapier niet. En onthoud: kinderen vinden een leuk schilderschort aantrekken altijd enig.

Daarnaast heeft elke goede schilder een kleurenpalet nodig. Met kinderen wordt dit vaak een knoeiboel, maar er is ook een goed alternatief: kartonnen eierdozen. Hierin kan je eenvoudig verschillende kleurtjes doen en alles staat ook nog eens netjes op de tafel.

Schilderen maar!

Het schilderen kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kan je kindjes zelf creatief laten zijn of je kan vooraf een aantal afspraken maken. Zo kan je bijvoorbeeld de bovenste rand telkens in één kleur schilderen en hen enkel het onderste deel laten versieren. Of je kan vooraf sjablonen uitprinten die jullie namaken. Laat je kindje dan zelf sjablonen kiezen en help je kindje bij het schilderen van de bloempot.

Wat kinderen ook altijd tof vinden, is als ze hun vingers mogen gebruiken. Met de toppen van de vingers kan je kindje eenvoudig bolletjes aanbrengen. Zo’n bolletjesmotief ziet er altijd goed uit. Laat je kindje hoe dan ook echt kind zijn: kinderen mogen gerust eens een regenboog of een huisje op de bloempot schilderen.

Tijd om te planten

De bloempotten vul je nu met potgrond, waarna je je plantjes kan planten. Je kindje kan meehelpen, maar neem toch maar vooral zelf het voortouw. Het is leuk om daarna een plantje voor je kindje te houden, zodat het plantje in de slaapkamer van je kindje kan staan. Kies dan wel voor een makkelijke kamerplant die tegen een stootje kan. Zo’n plant moet bovendien ook kindvriendelijk zijn, wat vooral wil zeggen dat het geen stekels mag hebben en niet giftig mag zijn.

Een voorbeeld van een goede kinderkamerplant is de Calathea rufibarba. Deze plant is heel onderhoudsvriendelijk en is ook nog eens heel goed in het zuiveren van de lucht. Het meest bijzondere zijn echter de bladeren. Deze bladeren sluiten ’s avonds en openen ’s ochtends. Wanneer het slaaptijd is voor je kindje, gaat het plantje ook slapen. Dat vinden kindjes fijn.