Door goede schoonmaak voorkom je allergieën en vermoeidheid op de werkvloer

0
2538
schoonmaken kantoor

Het is ondertussen een groot probleem in de maatschappij: mensen die last hebben van allergiën. Een allergie is typisch een klacht waarvoor personeel regelmatig ziek thuis blijft van het werk. Misschien maar 1 of 2 dagen per jaar. Of zelfs maar per maand. Maar als dit als totaal op het aantal werknemers wordt berekend dan worden het hele grote aantallen.

Over een jaar genomen kan dit ziekteverzuim dramatisch hoge kosten voor de werkgever met zich meebrengen. Nu poog ik in dit artikel niet de medische ‘wijsneus’ uit te hangen en je te vertellen wat de oplossing is voor dit probleem. De wetenschap is er zelf namelijk nog niet uit wat nu de oorzaak is, dus ik persoonlijk kan het jou ook niet vertellen. Er zijn echter wel zaken waar je werkgever (of jij als werkgever) preventief wat aan kan doen.

Allergische reacties zijn negatieve lichamelijke reacties die worden veroorzaakt door stoffen als huismijt, huishoudelijke afvalstoffen, stuifmeel en schimmels. Negatieve reacties zijn o.a. huidzwellingen, niezen, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. Natuurlijk is de ene persoon gevoeliger voor allergie dan de andere maar preventief kan er op de werkvloer veel worden gedaan.

Grondig schoonmaken van de werkvloer helpt bij het voorkomen van allergieën en het terugdringen van de rommel en troep die ik hierboven heb beschreven. Je kunt daarvoor een professioneel schoonmaakbedrijf inhuren maar je kunt natuurlijk ook een kennis of familielid dit werk laten doen. Als het maar goed gebeurt en als schoonmaakpersoneel maar goed geïnstrueerd is. Een goede schoonmaker kan in elk geval het volgende voor je bedrijf betekenen.

Tapijtreiniging

Tapijten op kantoren zijn voedingsbodems voor allerlei soorten mijt en vuil. Om te voorkomen dat opeenhopingen van deze troep ontstaat is goede reiniging van het tapijt essentieel. Maar wat als je geen gebruik maakt van dat professionele schoonmaakbedrijf? Hoe reinig je dan het tapijt? Het is eigenlijk heel simpel. Je pakt een emmer met water en doet daar een beetje ammonia in. De verhouding water tot ammonia mag slechts 10 tot 1 zijn dus ben voorzichtig. Daarna dep je met een goed uitgeknepen doek de vloer. Let wel op dat de doek praktisch droog is voordat je gaat deppen. Het tapijt mag namelijk niet nat zijn.

Stofzuigen

Voordat je aan de slag gaat met tapijtreiniging en met allerlei doeken aan de slag gaat zorg ervoor dat je eerst de ruimte goed stofzuigt. Stofzuigen is essentieel om zachte oppervlakken schoon te krijgen. Denk bij stofzuigen dus niet alleen aan tapijten maar ook aan gordijnen en bekleding van stoelen en banken. Dit zijn net zo goed voedingsbodems voor allergieën.

Bij stofzuigen is het ook belangrijk wat voor soort stofzuiger u gebruikt. De stofzuiger mag namelijk niet de lucht die is binnengezogen aan de andere kant weer de kamer in laten gaan. Gebruik dus goede stoffilters in je stofzuiger.

Desinfecteren van vochtige ruimten

Vochtige ruimten dienen goed te worden gedesinfecteerd. Bij het desinfecten van ruimten dienen altijd handschoenen te worden gedragen en dient te worden gewerkt met wegwerpmaterialen. Dit is om opeenhoping van stof en mijt te voorkomen.

Bij vochtige ruimten wordt meestal gebruik gemaakt van een desinfecterend middel op basis van chloor. Alle voorwerpen en de vochtige ruimte zelf worden net zolang behandeld met het desinfecterende middel dat het tenminste 5 minuten vochtig is en blijft. 5 minuten is minimaal nodig om het desinfecterende middel te laten inwerken. Ook kun je als vervanger van een desinfecterend middel alcohol 70% gebruiken. Van alcohol 70% wordt meestal gebruik gemaakt door mensen die niet in de schoonmaakbranche werkzaam zijn maar is een prima middel om een vochtige ruimte van vuil te ontdoen.

Bovenstaande schoonmaaktips kunnen uiterst effectief zijn in het preventief voorkomen van allergieën. De ene mens krijgt sneller allergieën dan de ander maar preventieve werking is zeker aan te bevelen. Dit bespaart per slot van rekening de werkgever torenhoge kosten van ziekteverzuim.