Waarom je voor duurzame kleding zou moeten kiezen

0
891
duurzame kleding

De aarde is aan het opwarmen, en dat is voor de meesten geen nieuws. Dit komt door veel verschillende factoren, maar één daarvan is de kledingindustrie. Niet alleen doordat er veel kleding verspild wordt per jaar, maar ook de slechte productie ervan. Mensen zijn snel geneigd kleding weg te gooien wanneer het niet meer gedragen wordt, terwijl dit helemaal niet nodig is. Wil je duurzaam bezig zijn met je kleding, dan is het niet alleen belangrijk duurzame kleding te kopen, maar hier ook duurzaam mee om te gaan.

Dit ligt overigens niet alleen aan de consument, want ook de slechte productie van kleding is een oorzaak van de opwarming. Kijk bijvoorbeeld eens naar katoenplanten; deze hebben vanzelfsprekend veel water nodig om te kunnen groeien. Dit resulteert erin dat je voor één niet-biologisch shirt al zeker 2700 liter water gebruikt. Het verwerken van al dat water kost veel energie, waardoor dit zeker niet duurzaam is. Bij duurzame kleding is de hoeveelheid water vaak zeker de helft. Dit komt vooral omdat de boeren efficiënter met het water omgaan.

Eerlijke kleding

Wanneer er gesproken wordt over duurzame kleding, wordt dit ook vaak bestempeld als eerlijke kleding. Maar wat bedoelen ze daar precies mee? Dit heeft vooral te maken met het verbouwen van het katoen. Er wordt gebruik gemaakt van biologisch en/of organisch katoen, waarbij geen gifstoffen op de planten worden gespoten om ongedierte te bestrijden. Dit gif is niet alleen slecht voor de planten, het ongedierte en het milieu, maar ook voor de boeren zelf.

Daarnaast is ook het productieproces een stuk beter, want de mensen die werkzaam zijn in de fabrieken werken onder de juiste omstandigheden én krijgen eerlijk betaald. Dit is bij goedkope kleding vaak niet aan de orde.

De voordelen van duurzame kleding

Al met al zijn er behoorlijk wat voordelen te vinden als het gaat om duurzaamheid. Niet alleen is het beter voor de boeren die de katoenplanten verbouwen, maar ook voor de werknemers in de fabrieken. Zij kunnen er vanuit gaan dat ze in een schone, veilige fabriek komen te werken, dat ze eerlijk betaald worden en met respect worden behandeld.

Maar wat zijn de voordelen voor jou, als drager van deze kleding? Je draagt bij aan een beter milieu, want jouw kleding heeft een beter proces en heeft minder water verbruikt. Maar ook is de kwaliteit van deze kleding vaak een stuk beter, waardoor het veel langer meegaat. Dankzij het biologische katoen voelt de kleding ook comfortabeler en ademen de stoffen beter.

Tweedehands kleding is ook duurzaam

Een duurzame kledingstijl hoeft niet meteen te betekenen dat je altijd nieuwe kleding aan moet schaffen. Ook tweedehands kleding is duurzaam, want je geeft een kledingstuk een tweede leven in plaats van dat het wordt weggegooid. Tegenwoordig zijn er dan ook veel meer leuke kledingstukken te vinden. Niet alleen in een kringloop of tweedehands kledingwinkels, maar ook online of via bepaalde apps kun je voor niet al teveel geld aan leuke kleding komen.