Zo kost het ochtendritueel niet te veel tijd

0
386

Wanneer je een druk gezinsleven hebt, dan komt dit je natuurlijk bekend voor. Ieder gezin heeft namelijk met het bekende ochtendritueel te maken. Hoe groter het gezin is, hoe meer tijd dit in beslag zal nemen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat alles past in de tijd die je beschikbaar hebt. Daarom is het goed om eens te bekijken wat je kan doen om de tijd voor het ochtendritueel te beperken. Op die manier zullen de ochtenden met de kinderen ook direct een flink stuk minder stressvol worden.

Begin de avond ervoor

De simpelste tip is natuurlijk dat je de avond ervoor al moet beginnen. Je kan bijvoorbeeld de kinderen hun tassen al laten inpakken. Zelf kan je natuurlijk alvast de broodtrommels klaarmaken. Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat er de volgende ochtend minder taken liggen te wachten. Waardoor het ontbijten en de persoonlijke verzorging in een net wat rustiger tempo goed verzorgd kunnen worden. Dit maakt natuurlijk wel een heel groot verschil. Zorg dus alvast dat dit een vast onderdeel van de ochtend wordt. Daarnaast kan je echter ook nog allerlei andere dingen doen om de ochtend gemakkelijker te maken.

Net iets eerder beginnen

Om te zorgen dat alles in de ochtenduren in goede banen geleid wordt, is het een goed idee om de rest net even voor te zijn. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je alles in de hand houdt. Daarom is het slim wanneer jij altijd de eerste bent die opstaat. Jij kan dan bijvoorbeeld alvast de kleren klaarleggen en het ontbijt maken. Daarmee heb je je eigen taken dus alvast verzorgd. Zo kan je je beter richten op wat de kinderen allemaal nodig hebben gedurende de ochtend. Dit maakt een flink verschil.

Zorg voor een schema

Wanneer je met meerdere personen op ongeveer dezelfde tijd de deur uit moet, dan is het slim om een schema te maken. Wie mag op welk moment in de badkamer en wie is er op welk moment aan het ontbijten? Dit kan je bijvoorbeeld inplannen aan de hand van de hulp die iedereen nodig heeft. Kan één van de kinderen bijvoorbeeld nog niet de eigen tandenpoetsen? Plan die dan in op een tijd waarop jij daarbij kan helpen. Dit soort zaken zorgen voor een vloeiender verloop van de ochtend. Dit kan een groot verschil maken.

Geef het goede voorbeeld

Wil je er zeker van zijn dat alles lekker soepel zal verlopen? Dan is het een goed idee om zelf het goede voorbeeld te geven. Zeker jonge kinderen hebben de neiging om het gedrag van de ouders te spiegelen. In dat opzicht kan je er dus veel aan hebben om rustig te blijven en gewoon je taken uit te voeren. Je zal dan merken dat de kinderen ook een stuk rustiger zijn en gewoon de dingen doen die gedaan moeten worden tijdens zo’n ochtend. Daardoor zal alles een stuk vlotter verlopen. Dit maakt het voor jou wel allemaal zo gemakkelijk.