Waarom we minder vlees moeten eten

0
1216

Dat vlees eten niet altijd even goed is voor ons en de wereld, weten we allemaal. Vlees wordt steeds vaker als een oorzaak van het milieuprobleem gezien. Voor een stuk vlees is veel land, voer en water nodig. Daarnaast zorgen de dieren voor uitstoot van broeikasgassen. Dat komt bijvoorbeeld door mest die ze achterlaten. Bovendien zorgt het consumeren van veel vlees voor een hoger risico op ziektes. Het is daarom niet verkeerd om te stoppen met vlees eten.

Hoe gaat het eraan toe in de vleesindustrie?

Zorgen om het dierenwelzijn is ook een goede reden om de consumptie van vlees te verminderen. In de vleesindustrie draait het allemaal om zo goedkoop en zo snel mogelijk te produceren. Veel dieren komen in een te kleine omgeving terecht als gevolg hiervan. Dat leidt tot veel stress en ziekten onder de dieren. Veel van deze dieren reageren dat op elkaar af. Dit wordt voorkomen op allerlei manieren voorkomen, bijvoorbeeld het weghalen van de hoorns. Voor de kippen is het niet minder erg. Soms worden meer dan 30.000 kippen in een loods gestopt. Ze worden zo snel als mogelijk vetgemest om voldoende vlees aan het lichaam te krijgen. Af en toe kunnen de kippen hun eigen lichaam niet meer dragen (ze krijgen onder andere jichtige poten als een te zwaar lichaam het geval is). Bij sommige kippen is het verwachte gewicht al na 41 dagen bereikt.

Slecht voor het milieu

Inmiddels is het ook bekend dat vlees consumeren slecht is voor het milieu. De vleesindustrie is namelijk verantwoordelijk voor 40% van de vrijgekomen broeikasgassen. De belangrijkste gassen die vrijkomen zijn CO2 en methaan en lachgas. Dieren die veel herkauwen laten methaan vrij als ze voedsel aan het verteren zijn. Mest die opgeslagen is laat methaan en lachgas vrij. Maar de veroorzaakte gevolgen van een stuk vlees blijven niet in Nederland, want ook in Zuid-Amerika (bij de sojateelt voor veevoer) worden de nodige opofferingen gemaakt. Voor de sojateelt is veel grond nodig, grond die ter beschikking wordt gesteld door natuurgebieden om te zetten in bouwland. Hoewel dit een paar gevolgen zijn, zijn er nog veel meer die niet allemaal in dit artikel kunnen worden opgesomd. Maar kortom, het zou dus erg goed voor het klimaat zijn om minder vlees te eten.

Van vlees naar vegetarisch eten tips

Om je op weg te helpen geven we je een paar tips om de overstap van vlees naar vegetarisch eten makkelijker te maken. Het is belangrijk om op je eiwitten en ijzer te laten. Eiwitten en ijzer vind je veel terug in vlees. Toch zijn er verschillende manieren om de dagelijkse hoeveelheid van deze stoffen toch binnen te krijgen. Denk aan: peulvruchten en noten. Ook paddenstoelen kunnen een goede toevoeging zijn aan de al gemaakte vegetarische maaltijd. Ze bevatten veel vitamine B1 en eiwitten, een goede vervanger dus. Of kijk eens naar zeewier. Zeewier bevat naast de eiwitten en ijzer nog een hoop andere vitaminen en mineralen. Als dit je nog niet aanspreekt, kun je altijd nog een kant-en-klare vleesvervanger proberen. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om de smaak van echt vlees te onderscheiden. Eet smakelijk!