Bij gezondheid moet je niet alleen maar denken aan sporten en gezond eten, daar hoort ook mentale gezondheid bij. FOMO is een veelgebruikte term tegenwoordig, het komt namelijk steeds vaker voor dat mensen FOMO ervaren. Maar wat is het eigenlijk, wat is de oorzaak hiervan, hoe kan je het verminderen en waarom hebben tegenwoordig steeds meer mensen er last van? Dat lees je in dit artikel!

Fear of missing out

FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Dit houdt eigenlijk in dat je bang bent om dingen te missen en dit zorgt er dan ook voor dat je overal bij wil zijn en alles mee wil maken. Dit kan gezond zijn wanneer je het maar een klein beetje hebt; het kan namelijk erg gezellig en gezond zijn wanneer je graag onder de mensen bent en dingen meemaakt. Echter kent het ook een keerzijde, het kan ook omslaan. Tegenwoordig is het namelijk vrij normaal als je dit af en toe ervaart, vooral in dit tijdperk met social media.

Mensen die FOMO ervaren worden ook wel ‘maximizers’ genoemd. Mensen die alles uit het leven willen halen. Dit resulteert erin dat deze mensen vaak ook ontevreden zijn met hun leven, omdat je nou eenmaal niet altijd alles kan meemaken en overal bij kan zijn. Het is belangrijk om keuzes te maken over waar je naartoe gaat en waar je ook juist niet naartoe gaat. Te veel keuzemogelijkheden zorgt namelijk voor nog meer FOMO, dat kan ook een reden zijn dat tegenwoordig steeds meer mensen FOMO ervaren. Er zijn ontzettend veel keuzes die je moet maken, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Iets om goed op te letten dus eigenlijk, al ontkom je er bijna niet aan.

Een tegenhanger?

Een tegenhanger van de Fear Of Missing Out is JOMO, de Joy Of Missing Out. Hierbij kan het juist goed zijn om niet altijd overal bij te zijn, omdat dit jou meer rust zal geven. Een avondje op de bank hangen in plaats van altijd maar aan staan en meedoen, kan je namelijk erg veel rust geven en het kan je ook de nodige energie geven voor de komende tijd. Een beetje me-time is namelijk altijd welkom bij iedereen, ook al geven we dat niet altijd toe.

Het is dus van belang dat je nee gaat durven zeggen wanneer je iets wil doen aan de FOMO. Anders ontkom je er eigenlijk niet aan en zal je alsnog af en toe het gevoel hebben dat je iets mist, of dat dat ene feestje waar je niet bij kon zijn toch echt zo enorm geweldig zou zijn geweest. Wanneer je je bezig gaat houden met dingen die er echt toe doen en bezig gaat houden met genieten van de dingen waar je wel bij bent, zal het leven een stuk minder stressvol aanvoelen.

Wil je hier mee bezig en ook andere goede gewoontes oppakken? Lees dan dit artikel ook even en wellicht krijg je een boost!