Hoeveel koffie mag je op een dag drinken?

0
411
Hoeveel koffie mag je op een dag drinken

Er zijn mensen die wel tien koppen koffie per dag of meer drinken. Of dit echt zo’n goed idee is, valt echter wel te bezien. Er wordt ook wel vaak gesteld dat een overdaad aan koffie hele schadelijke effecten op het lichaam heeft. Het is daarom goed om eens uit te zoeken hoeveel koffie je nu eigenlijk echt op een dag mag drinken. Natuurlijk kijken we dan ook naar het beste moment om de koffie te nuttigen. Zo haal je er vooral voordelen uit en merk je weinig van de nadelen.

Het aantal kopjes per dag

Het is niet zo dat voor iedereen precies hetzelfde geldt. Hoeveel kopjes je per dag mag drinken hangt af van hoe je erop reageert. Dat neemt niet weg dat wel enkele zaken te veralgemeniseren zijn en dus voor eigenlijk alle volwassenen kunnen geleden. Zo is het bijvoorbeeld zo dat de gemiddelde mens ongeveer 5 kopjes koffie op een dag aankan zonder daar de negatieve effecten van te merken. Zit je daarboven? Dan is het dus een goed idee om te kijken hoe je jouw koffieconsumptie kan verminderen. Bijvoorbeeld door de juiste momenten te kiezen.

Voorzichtig met cafeïne

De kracht van koffie zit in de cafeïne. Dit is echter direct ook de stof waar je het meest voorzichtig mee moet zijn. Veel mensen voelen zich zenuwachtig, prikkelbaar of zelfs misselijk zonder aanwijsbare reden. Dit kan dan komen doordat ze te veel koffiedrinken op een dag. Het is daarom voor ieder mens aan te raden om op zoek te gaan naar de persoonlijke limiet op dit vlak. Dit heeft onder andere een goed effect op je bloeddruk en is beter voor je hart. Het is in ieder geval voor elk mens zo dat het ideaal is om 5 of minder kopjes te drinken op een dag.

Wanneer neem je koffie?

Niet alleen de hoeveelheid, maar ook het moment speelt een rol in hoe koffie op je uitwerkt. Daarom is het belangrijk oom de dag niet te beginnen met koffie. Dit is heel slecht voor je maag. Het is ook niet zo dat je er beter door gaat presteren als je de dag begint met koffie. Mocht je dus iemand zijn die direct ’s ochtends al een kopje zet, dan is het misschien een goed idee om dat even op te schuiven. Zo kan je er meer uit halen.

Koffie voor de productiviteit

Wanneer je koffie neemt als stimulerend middel, dan is heel goed te bepalen wanneer je er het meest uit haalt. Dat is namelijk tussen 9.30 en 11.30 en tussen 14.00 en 17.00. Op die momenten kan je namelijk de boost het best gebruiken. Dit komt omdat op deze momenten de natuurlijke cortisolniveaus in het lichaam omlaag gaan. Door koffie te nemen kan je dit dan boosten. Wel geldt ook hier weer dat dit per mens wel enigszins verschilt. Dus test dit vooral zelf ook uit. Zo ben je er altijd zeker van dat je ook echt het beste eruit haalt voor jezelf.