Zo introduceer je een tweede kat in huis

0
1111

Een tweede kat erbij of niet? Het is een vraag waar vele kattenbaasjes hun hoofd over breken. Enerzijds wordt beweerd dat katten solitair zijn, anderzijds bestaan er toch ook aanwijzingen dat de beestjes een beetje gezelschap toch waarderen. Wat wel een gegeven is, is dat jouw kat je woning als zijn territorium ziet en nieuwkomers daarom altijd toch in zekere mate als indringers worden beschouwd. Hoe pak je de introductie van een tweede kat aan?

Heeft je kat behoefte aan een vriendje of vriendinnetje?

Elke kat is anders en daardoor is het niet te zeggen of een kat per definitie gezelschap wil. Er zijn wel een paar zaken waaraan je deze eventuele behoefte kunt herkennen. Voor een kat die zich verveelt, is gezelschap over het algemeen een goede oplossing. Je herkent verveling aan bijvoorbeeld een overdaad aan energie of het kapotmaken van dingen in huis. Echter zijn er ook katten die veel slapen als ze zich vervelen. Jij kent jouw pluizige vriend het beste om zijn gedrag te kunnen interpreteren.

Houd je nieuwe huisgenoot de eerste paar dagen apart

De kans is groot dat jouw Simba of Minoes niet echt amused is wanneer zich een nieuwkomer aandient. Het beste is dan ook om de twee niet direct met elkaar te laten kennismaken. Een plotselinge introductie betekent bijna altijd een conflict en je weet: nothing beats a first impression. Tegen een basis voor een goede relatie kun je dan vrijwel meteen dag zeggen. Zet de nieuwe kat in een aparte kamer en wissel daarna middels doekjes geuren tussen de twee uit.

Een voorzichtige kennismaking

Zijn er een paar dagen voorbij en heb je geurtjes uitgewisseld? Dan wordt het tijd de deur af en toe eens op een kiertje te zetten zodat de twee elkaar zo zoetjes aan kunnen zien. Wordt er niet gegromd of geblazen? Goed nieuws! Je kunt dit vaker gaan doen, tot je op een gegeven moment de deur open kunt zetten. Zorg ervoor dat je katten dit leuk vinden: geef ze een snoepje of speel met ze. Daarna wordt het tijd de nieuwe kat het huis te laten verkennen.

Dwingen is uit den boze

Het klinkt misschien als een open deur, maar het dwingen van de katten om in elkaars gezelschap te vertoeven, is een absolute don’t. Ook samen eten, hoe schattig het er voor jou misschien ook uitziet, vinden katten in zo een beginfase vrijwel nooit fijn. Voorkom dus dat eten een stressmoment wordt. Zorg ook voor voldoende verstopplekjes waar je katten even lekker op zichzelf kunnen zijn en letterlijk afstand tot de ander hebben.

Zo bevorder je een nieuwe vriendschap

Alhoewel er geen magische formule bestaat om twee katten vriendjes met elkaar te laten worden, zijn er wel een paar dingen die je in je achterhoofd moet houden om dit waarschijnlijker te maken. Neem bijvoorbeeld het liefst een nieuweling van het andere geslacht dan je huidige poezenbeest. Idealiter is de tweede kat iets jonger (en dus iets minder bedreigend), maar onthoud wel dat kittens -hoe onschuldig ze ook zijn- lang niet altijd de beste keuze zijn. Zeker niet wanneer de kat die je nu hebt wat ouder is.