Is de wilde kat iets voor jou?

0
492

Er zijn heel veel katten en katachtigen. Daar ken je natuurlijk de huiskat het best van. Het is echter ook nog zo dat de wilde kat in Nederland rondloopt. Nu wil je natuurlijk alles hierover weten. Is het bijvoorbeeld wel een dier dat jij thuis kan houden. En als dat zo is, is het dan aantrekkelijk voor jou om deze in huis te houden? Het is goed om eens te bekijken wat we weten over de wilde kat. Zo kan je zelf direct ook een goed beeld vormen.

Wat is een wilde kat?

Het is goed om eerst eens te bekijken wat een wilde kat precies is. Het is eigenlijk een grotere versie van een cyperse kat. De vacht is wat langer en de kleur is meer crème of okergeel. Wel zie je de bekende vale grijze strepen. De staart is ook wat dikker, met een stomp uiteinde je hebben dikke poten en een brede snuit. Ze lijken dus in veel opzichten wel op de huiskat, maar vaak wel alles wat groter en dikker. Dit zijn de belangrijkste verschillen die je kan zien wanneer je deze katsoorten met elkaar vergelijken.

Hoe leeft de wilde kat?

Wilde katten leven in het wild. Ze zijn vooral in Zuid-Limburg te vinden. En natuurlijk leven ze ook in andere landen. Het is vooral aantrekkelijk om in bossen te leven waar ze zich goed kunnen verbergen en hun kittens veilig kunnen opvoeden. Die moeten ze bijvoorbeeld kunnen verstoppen. Juist in de avonduren kiezen ze voor het open veld om daar dan te gaan jagen op vogels en muizen. De katten leven vooral alleen. De vrouwtjes blijven thuis en de mannetjes gaan op pad. In het bos is dit natuurlijk goed voor elkaar te krijgen.

Wat zijn de gevaren?

Een probleem voor de wilde kat is dat deze gekruist wordt met verwilderde huiskatten. Het is juist belangrijk om te beseffen dat een wilde kat geen huiskat is die in het wild is losgelaten. Het is echter wel zo dat wilde katten en huiskatten elkaar steeds vaker tegenkomen. Doordat ze steeds vaker kruisen, is de kans wel groot dat de kat van postuur en staart verandert en er straks dus geen echte wilde kat meer in Europa is. Het is ook lastig om dit op een goede manier tegen te gaan.

Kan je de wilde kat thuis houden?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of een wilde kat ook als huisdier kan leven. Dit is wat de meeste mensen willen weten. Het is echter zo dat de kat niet tam te maken is. Ze hebben ook geen link met onze huiskatten. Ook al wordt dat wel vaak gedacht. Ook is het niet zo dat een kat die buiten leeft ook direct een wilde kat is. Dit zijn vaak huiskatten die verwilderd zijn. Dat betekent dat ze niet meer in huishoudens, maar op straat leven en voor zichzelf zorgen. Ook al zijn het van nature wel gewoon huiskatten die buiten zijn.