Waarom je je kat beter niet los buiten kunt laten lopen

0
330
Waarom je je kat beter niet los buiten kunt laten lopen

Katten mogen volgens de wet vrij op straat lopen in tegenstelling tot honden. Veel katteneigenaren vinden het dan ook heel normaal om hun Felix naar buiten te laten zodat hij in de buurt kan rondstruinen. En ja, katten vinden dat vaak geweldig. Vooral ’s nachts als er van alles te beleven valt in het donker. Maar is het wel zo’n goed idee om je kat die vrijheid te gunnen? Nee, dat is het niet.

De gevaren van het straatleven

Het grootste gevaar dat je kat loopt als hij op straat komt is te worden aangereden. Ook als je in een rustige buurt of straat woont is die kans reëel. Katten hebben de onhebbelijke neiging om juist over te steken als er een auto aankomt. Ook als de bestuurder van goede wil is kan die niet altijd op tijd remmen. Een kat houdt aan een aanrijding met een auto meestal ernstige verwondingen over. Vaak overleeft de kat zo’n confrontatie niet. Als hij zodanig gewond is dat hij niet meer naar huis kan komen dan sterft hij een eenzame en vaak pijnlijke dood.

Ziektes op de loer

Wanneer je kat vrij buiten komt, dan komt hij vanzelfsprekend ook in contact met andere katten. Die kunnen allerlei overdraagbare ziektes bij zich dragen. Katten leucose en katten aids zijn de twee meest bekende. Beide aandoeningen zijn uiteindelijk dodelijk en zorgen in ieder geval voor een ernstig verslechterende conditie van de kat. Daarnaast kan een kat kattenziekte of niesziekte oplopen als hij niet of niet voldoende is gevaccineerd. Kattenziekte is dodelijk in de meeste gevallen, niesziekte kan leiden tot chronische klachten.

Overlast in de buurt

Loslopende katten in de buurt geven vaak overlast voor mensen die geen katten hebben. Hun fraai aangelegde tuin wordt omgeploegd en als kattenbak gebruikt. De vogels in de volière van de buurman zijn hun leven niet zeker. En ook al kan de kat er niet bij, hij zal de diertjes flink wat stress bezorgen. Katten die ongevraagd bij de buren naar binnen lopen kunnen vaak ook niet echt op sympathie rekenen. Gelukkig komt het niet vaak voor dat een kattenhater eten met vergif neerlegt, maar als het je kat treft dan kan ook dat zorgen voor een pijnlijke dood.

Is mijn kat echt zo ongelukkig als hij niet naar buiten kan?

De meeste katten hoeven echt niet nachtenlang door de buurt te struinen om een gelukkig leven te leiden. Veel van hen kunnen prima binnenblijven. Als je je kat toch naar buten wilt laten dan is een afgezet balkon of een goed afgezette tuin ook een prima optie. Als er een kattenluikje is dan kan je kat zelf bepalen wanneer hij naar buiten gaat en lekker van de zon genieten of vogeltjes kijken zonder dat hij ze kan vangen. Op die manier behoed je je kat voor alle gevaren van een vrij leven. En je houdt een geode relatie met de buren want die kunnen zonder ergernis van hun mooie tuin genieten en hoeven niet bang te zijn dat jouw kat ineens bij ze op bed ligt te slapen.