Alles wat je moet weten over bedrijfsautomatisering

0
1372
voip automatisering

Nederlandse bedrijven werden het afgelopen jaar gedwongen om in hoog tempo te digitaliseren. Er moest immers massaal vanuit huis worden gewerkt door het snel oplopende aantal corona-besmettingen. Voorlopig ziet het ernaar uit dat dit nog wel een tijd noodgedwongen blijft aanhouden, maar ook voor daarna gaan er steeds meer geluiden op om meer thuis te blijven werken. Door deze ontwikkelingen zijn steeds meer bedrijven op zoek naar technologische oplossingen die het werken op afstand efficiënter kunnen maken. Het gaat daarbij om automatiseringen voor eenvoudiger en flexibeler werken op afstand, maar ook om de nodige veiligheidsaspecten voor het beheer van gegevens.

Elk nadeel…

Als we één lichtpuntje mogen aanwijzen uit de coronacrisis, is het waarschijnlijk wel dat steeds meer bedrijven thuiswerken en digitalisering omarmen. Het aantal files was nog nooit zo laag als vorig jaar en in de meeste gevallen droogde de ochtendspits zelfs helemaal op. Ook na de crisis lijkt het er daarom op dat er meer vanuit huis zal worden gewerkt. Die digitalisering vraagt natuurlijk wel om de nodige technologische oplossingen, zoals hosted VoIP. VoIP staat voor “voice over IP”: het stelt medewerkers in staat om te bellen via een netwerkverbinding. Handig, omdat werknemers dan het toestel waar zij op hun vaste werkplek mee bellen thuis kunnen gebruiken.

Een bekender voorbeeld is het werken in de Cloud, waarmee werknemers vanaf verschillende locaties dezelfde documenten kunnen inzien en bewerken. Veel bedrijven werken hiermee, bijvoorbeeld in Google Drive, Dropbox of een Microsoft Teams omgeving. Een professioneel  ICT-bedrijf is – ondanks dit grote aanbod van oplossingen – wel van harte aan te bevelen. Dit omdat zij een organisatie kunnen adviseren over de juiste automatiseringsprocessen voor de specifieke situatie. Zo’n proces is namelijk altijd maatwerk. Maar een professioneel ICT-bedrijf biedt meer voordelen.

Lees ook eens: het leukste kantoor creëer je zo!

Zekerheid en veiligheid

Zo heeft al dat online werken namelijk ook een belangrijk nadeel: het gevaar op datalekken neemt ontzettend toe. Zeker wanneer er met (persoons-)gegevens wordt gewerkt en samenwerken in de Cloud gebeurt. Het is dan van groot belang dat de (digitale) omgeving goed beveiligd is. Daarnaast is het belangrijk dat alleen de juiste medewerkers toegang krijgen tot de relevante gedeelten van een organisatie zodat iemand niet onverhoopt data in kan zien waar hij of zij niets mee te maken heeft.

Door het grootschalig online samenwerken in een gezamenlijke digitale omgeving, worden dit soort verdelingen al snel onoverzichtelijk, zeker in grote organisaties. Een ervaren ICT-bedrijf kan hier helderheid in scheppen, door het systeem te structureren en te borgen dat iedereen de toegang heeft die hij of zij hoort te hebben. Ook de beveiliging van het systeem tegen indringers van buitenaf valt onder de diensten van een ICT-bedrijf.

Maar niet alleen inbraak of het lekken van data behoren tot de gevaren van in een online omgeving werken. Je wordt immers ook afhankelijk van het goed functioneren van die omgeving. Wat als er een storing is en al die werknemers op afstand niet meer kunnen inloggen? Een gedegen ICT-partner biedt in dit soort gevallen een altijd bereikbare, gekwalificeerde storingsdienst die zorgt voor een snelle oplossing, zodat jouw team weer verder kan werken. Bovendien blijkt in de praktijk vaak dat bedrijven die investeren in een gedegen partner om de ICT te implementeren en te onderhouden uiteindelijk voordeliger uit zijn, doordat direct de juiste keuzes worden gemaakt en er niet onnodig veel geld verloren gaat aan technologie die uiteindelijk niet gebruikt wordt.