Mensen houden van muziek. Dat is al zo sinds vroeger. Live muziek, casettebandjes, CD’s en tegenwoordig muziek streamen is en blijft altijd wel populair. Vooral het streamen is tegenwoordig enorm groot, met apps zoals Spotify en Soundcloud die dagelijks nieuwe nummers op de markt brengen. Maar soms wil je gewoon muziek luisteren en niet gestoord worden door de buitenwereld. Misschien in de trein, of op een werkplek. Tegenwoordig hebben we koptelefoons die hier perfect voor zijn: Koptelefoons met Noise-cancelling. Maar wat doen deze koptelefoons nou precies?
Stille bubbel
Koptelefoons met noisecancelling lijken in de eerste instantie op normale koptelefoons. Je kunt ze gebruiken met je smartphone, je laptops en andere apparaten en ze spelen de muziek af direct op je oren. Tot zover, geen verschil. Waar deze koptelefoons verschillen is de extra functionaliteit. Koptelefoons met noisecancelling hebben een optie om geluid van buiten bijna helemaal weg te filteren. Door verschillende technieken kunnen deze koptelefoons een stille bubbel creëren rondom je oren, waardoor al het geruis, gekraak, gepraat rondom ineens niet meer te horen valt. Met een klik op de knop ga je van een volle treincoupé naar een doodstille ruimte, waar je puur naar je muziek kan luisteren zonder gestoord te worden.
Voordelen en nadelen
Koptelefoons met noisecancelling hebben best wat voordelen. Zo kun je altijd en overal de koptelefoons gebruiken en kijken of luisteren naar wat je zelf wil. Zo kun je bijvoorbeeld een serie kijken op Netflix zonder dat je niet kan horen wat de mensen zeggen, omdat er naast je iemand hardop aan het bellen is. Ook, omdat deze koptelefoons vaak de oren bedekken, zijn de koptelefoons ook stil naar de buitenwereld. Jij hoeft andere mensen dus niet te horen, maar zij kunnen wat jij luistert ook niet horen.
Er zijn ook wel een paar nadelen, of eerder risico’s gebonden aan het gebruik van koptelefoons met noisecancelling. Doordat je dus niets hoort van wat er rondom je gebeurt, hoor je het ook niet als iemand jou juist probeert aan te spreken, of wanneer iemand je roept. Dit kan in sommige situaties onhandig zijn, dus let goed op wanneer je je noisecancelling aan zet.
Verder is het ook belangrijk dat je wel extra goed oplet als je noisecancelling aan hebt gezet en je bent aan het reizen. Vooral met lopen of fietsen moet je goed oppassen, omdat je het verkeer om je heen dus ook niet hoort. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals een auto die je niet aan hoort komen. Let daarom altijd goed op je omgeving als je niet op een plek blijft zitten.
Kortom, koptelefoons met noisecancelling zijn vooral ideaal om ongestoord te kunnen genieten, voonamelijk tijdens het reizen. Zo hoef jij in het vliegtuig geen last te hebben van de huilende baby’s 4 rijen achter je. Wil je weten wat leuke plekken zijn om tegenwoordig heen te vliegen? Lees daar in dit artikel meer over.