‘Wauw schat, wat ben jij ineens een tijger in bed geworden! Heb je iets geslikt?’ Neehoor, deze tijger doet sinds kort aan een sport die up-coming is. Ik heb het over hardlopen. Hardlopen heeft de wereld in z’n greep. Dit is niet zo gek als je bedenkt hoeveel voordelen het heeft. Zo heeft het een goede invloed op je humor, gewicht, IQ en seksleven. Om dit artikel kracht bij te zetten, laat ik bewegingswetenschapper Lars Borghouts aan het woord, om zo ook joú over die beangstigende drempel te krijgen.
Zonnetje in huis
Weg met de anti-depressiva, hardlopen kan net zo goed en is gezonder. Borghouts: “Doordat je hersenen endorfine aanmaken, krijg je een blij gevoel. Nadat je hebt gelopen, blijft dit stofje nog even actief. Mensen met een grote dosis endorfine kunnen zelfs op een gegeven moment de zogenaamde ‘runnerhigh’ onder de leden krijgen. Dit houdt in dat je verslaaft raakt aan het hardlopen en het moment van moeheid veel langer wordt uitgesteld.” Wanneer je veel endorfine aanmaakt, heb je dus al een stapje voor!
Weg met het Bakker en Atkins dieet
Wanneer je begint met hardlopen, zul je al snel zien -mits je een gezond voedingspatroon hebt- dat de weegschaal minder kilo’s aangeeft. Je hebt je nog nooit zó gelukzalig gevoelt. Drie weker later, sta je weer – dit keer met versleten schoenzolen- verwachtingsvol op de weegschaal. Een schok gaat door je heen; een halve kilo zwaarder! Hoe kan dit? Niet getreurt, er is een simpele reden voor. Borghouts: “Op een gegeven moment wordt het vet omgezet in spieren en spieren wegen zwaarder dan vet. Gewicht zegt eigenlijk gewoon niks. Beter is om naar je lichaam te kijken. Wordt het strakker? Dan ben je natuurlijk goed bezig.”
Van mbo naar universiteit
Altijd al een IQ van 140 gewild en net zo’n bolleboos willen zijn als die vriend van je? Dan zal ik je snel uit die droom halen; het IQ verandert niet door hardlopen. Toch word je er in zekere mate wel slimmer van. Borghouts: “Doordat je fitter bent, presteer je ook beter. Je bent scherper en alerter. Feit is dat je IQ niet veranderd, maar dat je je de mogelijkheden van je hersenen beter benut.”
Tijger in bed
Sport stimuleert de productie van testosteron. Een hoog testosterongehalte zorgt voor meer zin in seks. Ook is het zo dat je zelfvertrouwen toeneemt en je eerder tevreden met je lichaam bent dan mensen die niet sporten. De (seks-) relatie met je partner is nog nooit zó goed geweest!