Reis door Noord- en West-Thailand (3)

0
1404
blog placeholder

Reis door Noord- en West-Thailand

Mae Hong Son

Vanuit het rustige Mae Sariang reist U verder naar Mae Hong Son. Doe dit liefst met een minibus, dan zit U redelijk comfortabel. Hij gaat bovendien heel wat sneller dan de oude, gammele bus. U merkt direkt dat Mae Hong Son veel toeristischer is dan Mae Sot en Mae Sariang. De Thai zijn hier in de minderheid, want de bevolking bestaat overwegend uit Shan, Karen en andere stammen. Mae Hong Son heeft door de predominantie van stammen een aparte sfeer. Het klimaat is in Noord-Thailand kouder, in de bergen kan het ´s winters behoorlijk koud worden! Dit ziet U ook aan de te koop aangeboden kleding. Mae Hong Son ligt aan een klein meer, waaraan U meteen Wat Chong Kham, de oudste tempel, ziet liggen. In de buurt van het meer is accomodatie aanwezig voor alle budgets.

Markten en handwerk

Mae Hong Son heeft een vrij grote en drukke ochtendmarkt, waar naast voedingswaren en kleding allerlei handwerk wordt verkocht, dat afkomstig is uit de omliggende dorpen. Ook komen hier handelaren uit Birma. Bij het meer staan stalletjes waar vrouwen in traditionele kleding hun veelkleurig handwerk aanprijzen. In de hoofdstraat vindt U diverse winkels waar U handgemaakte produkten van de stammen kunt bewonderen en kopen. De kwaliteit is overwegend goed, het is orgineel en kleurrijk en er is voor alle smaken wel wat te vinden.

Zijde

Op de ochtendmarkt vindt U, na enig zoeken, ook prachtig handwerk van zijde. Deze kleden, die U aan de wand kunt hangen, zijn ware kunstwerken! Vindt U deze zijden wandkleden erg mooi, dan kunt U ook terecht rond Wat Doi Kong Mu, waaromheen stalletjes staan die de klant meer keus bieden.

Tempels

In Mae Hong Son is voor de tempelliefhebber heel wat moois te zien. Naast het meer ligt Wat Chong Kham. Dit was de eerste tempel, hij werd gebouwd in 1830. Voor de Wat Doi Kong Mu moet U eerst de 450 meter hoge heuvel Doi Kong Mu opklimmen. Dit loont de moeite, want vanaf de top heeft U een mooi uitzicht over de stad en het landschap eromheen. Aan de voet van de heuvel liggen nog drie andere tempels vlak bij elkaar. Wat Phranon herbergt een klein museum met oude munten en gebruiksvoorwerpen. U mag een kleine bijdrage geven om de kosten van onderhoud te helpen dekken. In Wat Kham Ko aan de overkant hangen de houten wanden vol met schilderijtjes. Deze doen primitief aan vanwege het ontbrekend perspectief, maar zijn opvallend kleurrijk en gemaakt met veel oog voor detail. Het is verbazingwekkend dat de kleuren na al die tijd zo fris zijn gebleven. De schilderingen zijn voorstellingen uit het leven van Boeddha. Het zijn ware kunstwerkjes. De hal of zaal waarin U ook het boeddhabeeld vindt, is donker vanwege het vele donkere hout, maar zeer mooi verzorgd. Denk eraan: bij alle tempels, schoenen uit. Gedraag U respektvol en ingetogen.

Excursies

In Mae Hong Son zijn vele bedrijfjes die tochten en uitstapjes organiseren. U heeft het voor het uitkiezen. Er zijn dagtrips die naast de excursie naar wens buiten het dorp, ook een bezoek aan één of meer van de tempel(s) verzorgen. Er zijn langere excursies waarbij U meerdere dagen op pad bent en veel van de omringende natuur kunt zien. U kunt ook hier weer een fiets of brommer huren en zelf op pad gaan. Wilt U graag ver de bergen in en/of naar afgelegen dorpen, dan is een tocht onder leiding van een gids die goed de weg weet, het betere idee. De gids kan U veel vertellen over lokale leefwijze en gebruiken, natuur en cultuur. Met wat achtergrondinformatie wordt uw tocht nog leuker en interessanter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here