Jim Morrison kennen we vooral als de legendarische zanger van The Doors. Hij werd in 1943 als James Douglas Morrison geboren in Florida in de Verenigde Staten. Op zevenentwintigjarige leeftijd op 3 juli 1971 overleed hij in Parijs. Jim Morrison was niet alleen zanger en tekstschrijver, maar ook een dichter van wie verschillende gedichtenbundels zijn verschenen. Jim Morrison was naast een extreme drank- en LSD gebruiker een gevoelig en extreem intelligent persoon.
Na de middelbare school ging Jim naar de filmacademie in Los Angeles, waar hij Ray Manzarek leerde kennen. Samen richtten zij de The Doors op, waarvan de naam was ontleend aan een boek van Aldous Huxley “The Doors of Perception” een zin die weer was ontleend aan een gedicht van William Blake. Jim leefde er intens op los en alleen al zijn drankgebruik was extreem. Daarnaast gebruikte hij behalve veel LSD ook andere soorten verslavende middelen, vaak ook door elkaar. Hij was zeer geïnteresseerd in de literatuur, las veel en was zelf ook enthousiast poëzie aan het schrijven. Zijn songteksten zijn eveneens dichterlijk en vaak ronduit filosofisch en mysterieus. Veel van zijn gedichten en songteksten waren autobiografisch en gaan over zijn jeugd. Seks, geweld en de dood spelen er een grote rol in, hoewel de teksten van Robby Krieger minstens even gewelddadig zijn, zoals bijvoorbeeld de tekst van “The End” over het Oedipus-complex.
De muziek zag Jim Morrison vooral als voertuig voor zijn teksten en gedichten. Maar ondertussen zorgden zijn charismatische en theatrale persoonlijkheid ervoor dat de concerten van The Doors regelmatig leidden tot hysterische taferelen. Op de een of andere mysterieuze manier wist Jim Morrison direct contact te leggen met het publiek. Deze gave kwam later door zijn overmatige drankgebruik, ook tijdens de optredens, in het gedrang. The Doors waren in het strakke en conservatieve Amerika van die tijd ronduit omstreden. Een incident in 1969 in het bijzonder, dat plaatsvond tijdens een concert in Miami, heeft hun reputatie en carrière flink geschaad. Jim Morrison werd ervan beschuldigd dat hij tijdens het concert zijn penis zou hebben getoond. Vele ooggetuigen verklaarden dat hij het niet daadwerkelijk deed, maar wel zei dat hij het zou gaan doen en vervolgens van het toneel werd afgevoerd. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor exhibitionisme en openbare dronkenschap, maar niet voor het obscene gedrag waarvoor hij werd opgepakt. Toch deed de negatieve publiciteit en de tegenstrijdige verklaringen van mensen die ervan overtuigd waren dat de beschuldigingen wel klopten, de band bepaald geen goed. Zij konden nog maar weinig, en in sommige staten helemaal niet, optreden. De gebeurtenissen vraten ook aan Jim Morrison zelf, die verschilende keren aangaf genoeg te hebben van zijn cultstatus en zich toe te willen leggen op het dichten, filmen en acteren.
Er is wel geopperd dat The Doors als zondebok werden gebruikt door de conservatieve krachten in de Verenigde Staten. Deze voelden zich bedreigd door de hippiebeweging en zagen de provocerende The Doors als een vertegenwoordiger ervan. Vanuit de hippiebeweging kwam een sterk vredesbewustzijn onder de jongeren op. Op dat moment zaten de Verenigde Staten al jaren verwikkeld in de steeds walgelijker en hopelozer wordende oorlog in Vietnam, die de Amerikaanse bevolking in moreel opzicht verdeelde. Opvallend hierin is dat de vader van Jim Morrison als hoge officier bij de Amerikaanse marine direct betrokken was bij de Vietnamoorlog. De muziek van The Doors was heel populair bij zowel de vredelievende hippies als bij de soldaten, die in Vietnam moesten vechten. Het nummer “The Unknown Soldier” is bijvoorbeeld duidelijk anti-militaristisch. Jim Morrison zette zich niet alleen af tegen de conservatieve en oorlogszuchtige generatie van zijn ouders, maar ook tegen zijn ouders zelf. Al tegen Ray Manzarek zou hij gezegd hebben dat zijn ouders dood waren, hoewel zijn vader veel en veel later zou verklaren dat Jim deze afstand mogelijk creeerde om de familie buiten de publiciteit te houden.
Hoe dan ook verhuisde Morrison in 1971 naar Parijs om zich beter te kunnen concentreren op zijn schrijver- en dichterschap. Ook ging het gerucht dat de regering van de Verenigde Staten hem gevangen wilde nemen als voorbeeld om “subversieve” verzet tegen de Vietnamoorlog af te straffen. In Parijs kon hij, onder zijn doopnaam James Douglas en voorzien van een lange baard en zonnebril, vrij onopvallend leven. Hij legde zich toe op het schrijven, ging vaak naar het toneel en bezocht filmsets van bekende Franse filmers. Voor The Doors betekende de verhuizing van Jim naar Parijs echter het definitieve einde. Niet veel later overleed hij onder dubieuze omstandigheden. Hoewel op de overlijdensakte een hartaanval staat vermeld, wordt algemeen aangenomen dat Jim Morrison is overleden als gevolg van een overdosis drugs in combinatie met lichamelijke kwalen door zijn doorlopende en excessieve drank- en drugsgebruik. Jim Morrison ligt begraven op de begraafplaats “Père-Lachaise” in Parijs, waar zijn graf nog steeds veel bezoekers en fans trekt. Door zijn voortijdige dood wordt hij vaak in één adem genoemd met sterren als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones en Kurt Cobain, die toevallig allemaal op zevenentwintigjarige leeftijd zijn overleden.
Jim Morrison heeft ons een indrukwekkende erfenis achtergelaten van unieke en diepzinnige teksten. Het werk van The Doors, als boegbeeld van de tegenbeweging, is heel bepalend geweest in de roerige zestiger jaren van de vorige eeuw. Het is onder andere van grote invloed geweest op andere bands, waaronder Pink Floyd.
Behalve de originele CD´s van The Doors, een aantal compilatie-albums en de dichtbundels van Jim Morrison is er biografisch materiaal over hem beschikbaar. In 1991 verscheen een film over zijn leven, getiteld “The Doors” van Oliver Stone, met Val Kilmer in de rol van Jim Morrison. Daarnaast is er de biografie “Jim Morrison” van Stephen Davis uit 2004 en de biografie “No One Here Gets Out Alive” van Jerry Hopkins en Danny Sugerman, waarvan meer dan twee miljoen exemplaren werden verkocht over de hele wereld. Een goede kennismaking met de ideëen van Jim Morrison is het album “An American Prayer” dat in 1978 is opgenomen door The Doors, met al eerder getapede gedichten van Jim.