Waar kun je noppenfolie voor gebruiken?

0
882
noppenfolie in een doos

Je kent het wel, noppenfolie. Als kind kon je hier uren zoet mee zijn door de bubbeltjes in het “bubbeltjesplastic” te laten klappen. Of je ouders er nu spullen mee aan het inpakken waren en hoe vaak je moeder ook zei dat je ervan af moest blijven omdat het materiaal anders zijn nut verloor, de verleiding was gewoon niet te weerstaan. Net als met zo veel zaken van vroeger is ook noppenfolie doorontwikkeld en inmiddels kun je het voor meer zaken dan alleen breekbare spullen gebruiken. Misschien zelfs wel voor zaken waar je nog nooit over nagedacht hebt. Daarom gaan we je in dit artikel vertellen waar je noppenfolie voor kunt gebruiken.

Wat is noppenfolie?

Noppenfolie is een verpakkingsmateriaal dat van oorsprong wordt gebruikt om breekbare voorwerpen te beschermen. De bolletjes gevuld met lucht worden gebruikt als schokdemper en vangen de harde klappen op tijdens transport. Het materiaal is erg flexibel en tegelijkertijd sterk genoeg om je breekbare spullen goed te beschermen tegen vallen of stoten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij menige verhuizing vele rollen noppenfolie wordt gebruikt.

Noppenfolie is een duurzaam verpakkingsmateriaal

Misschien kun je de verleiding nog steeds niet goed weerstaan om, eenmaal op je nieuwe woonadres aangekomen, de verhuisdozen uit te pakken en eens lekker te gaan klappen met de bubbels in het bubbeltjesplastik. Het blijft natuurlijk ook leuk speelgoed maar wist je dat noppenfolie ook heel duurzaam en dus meerdere keren te gebruiken is? Dat wil zeggen, als de bubbeltjes natuurlijk nog heel zijn. Naast het verpakken van goederen, wordt de folie ook gebruikt als opvulmateriaal in een doos.

Waar kun je noppenfolie nog meer voor gebruiken?

Wist je dat je noppenfolie ook als isolatiemateriaal kunt gebruiken? Aangezien er een hoog volume lucht vastgehouden wordt in de luchtkussentjes en dat het hele idee is achter isoleren is dit een uitstekend materiaal om relatief goedkoop voor isolatie te zorgen. Heb jij dus bijvoorbeeld een huurwoning en is de huisbaas te beroerd om voor knappe isolatie te zorgen dan zou je kunnen overwegen om, in de echt koude periodes, een laag noppenfolie te gebruiken aan ramen of muren. Zeker als je dit in combinatie met reflectiefolie doet, kan dit een flinke besparing opleveren. Daarnaast is er tegenwoordig ook noppenfolie met een ingebouwde laag aluminium op de markt wat speciaal geschikt is voor isolatie. De laag aluminium die in de folie verwerkt zit heeft een hoge reflectiewaarde, kortom warmte wordt gereflecteerd. Dit in combinatie met de vaststaande lucht zorgt voor een zeer hoge isolatiewaarde. Zodra de koude periode voorbij is, kun je het materiaal opbergen om het vervolgens bij de volgende koude periode weer tevoorschijn te halen. Noppenfolie is dus een zeer geschikt product om de warmte tijdens de wintermaanden vast te houden.

Heb je voor jezelf geen noppenfolie nodig maar heb je een tuin met planten en bomen die niet van kou houden? Ook dan komt noppenfolie van pas. Je kunt de planten en bomen gemakkelijk inwikkelen in noppenfolie waardoor deze de koude periode een stuk gemakkelijker door zullen komen. Zo zie je maar noppenfolie gebruiken voor verschillende doeleinden is een goedkope en duurzame oplossing.