Web 2.0, wat is dat ook alweer? We lezen niet meer alleen braaf wat op onze monitor verschijnt, nee, we gaan zèlf aan de slag met Internet. We bloggen, Hyven en posten wat af. Een van de leukste manieren om actief bezig te zijn met Internet, is het bewerken van plaatjes. Maar hoe?
Digitale fotoalbums
Veel mensen zien ze al onvrijwillig voorbij komen: de reclames voor digitaal samengestelde fotoalbums. Je gaat naar de aangeprezen site, laadt daar je digitale foto’s en binnen enkele weken ligt je eigen kant-en-klare fotoalbum op je deurmat. Leuk natuurlijk, maar nu moet je nog steeds je kennissenkring thuis uitnodigen om de foto’s te komen bekijken.
Het kan ook helemaal digitaal. Bijvoorbeeld met Flickr, een site waar je je foto’s kunt uploaden en naar je eigen voorkeuren groepsgewijs kunt sorteren. Wil je alle plaatjes van je ukken delen met opa, oma en tante, dan nodig je ze uit om vanaf hun eigen computer je Flickraccount te bekijken. Niet eng, want de foto’s zijn alleen zichtbaar voor mensen die jij hebt gemachtigd. Beter nog, je kunt ook nog eens onderscheid maken per fotogroep. Dus wel de ukkenfoto’s delen, maar niet de foto’s van dat gezellige naaktstrand. Flickr is leuk, handig, en heeft meerdere vergelijkbare broertjes en zusjes op het web. Google heeft een eigen variant: Picasa, en ook Zoom en Mijnalbum zijn populair.
Foto corrigeren
Stel dat zo’n foto niet helemaal naar je zin is. Er zitten rode lichtflitsoogjes in, de foto is te groot of te klein, te donker of te licht, noem maar op. Dure software op je eigen computer aanschaffen? Welnee: al deze correcties en nog veel meer kun je online uitvoeren. Een fijne site is bijvoorbeeld Picnik. Meer dan de gewraakte foto opladen, de nodige bewerkingen erop loslaten en vervolgens weer opslaan is niet nodig. Deze basisbewerkingen vind je onder de knop ‘edit’.
Leuke bewerkingen
Maar de meer ondernemende types gaan voor een stukje lol. Online spelen met plaatjes is een geweldig leuke manier om jeu te geven aan een doodgewone foto. Zo maak je van een stapeltje foto’s van dat dagje aan zee een artistieke collage en van een aardige meid een karikatuur met een enorme neus.
Onder de knop ‘create’ vind je talloze bewerkingen waarmee je je foto kunt omzetten in puzzelstukjes, een warmtefoto, een vervormd beeld etc. En ook scrappers die hun foto’s gewoon zo leuk mogelijk willen laten uitkomen hoeven niet meer naar de winkel te rennen voor lijm en strikjes. De knop ‘library’ biedt toegang tot kleurrijke collages en opsiersels, van Valentijn tot vintage.
Registreren is gratis, maar niet verplicht. Voor de meeste bewerkingen is het niet nodig.
Ook Picnik is niet uniek; vergelijkbare sites zijn het Nederlandse Fotoaanpassen en Adobe Photoshop Express.
Hilarische resultaten
De echte lolbroeken op het net hebben zo hun eigen vaardigheid op dit gebied losgelaten en opengesteld voor andere Internetgebruikers. Wil je je ruigbebaarde vader op de cover van een fashionmagazine zetten, of van een saaie portretfoto een enorm billboard maken? Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Succes verzekerd op een feestje en heel dankbare cadeautjes. Er zijn aardig wat sites, die onder de noemer image generators lachwekkende mogelijkheden bieden. En ze werken allemaal zo’n beetje hetzelfde: kies een bewerking die je aanstaat, laad je foto, klik op ‘generate’. En probeer vervolgens niet zó hard te lachen om het resultaat dat je de buren verontrust.
Een eindeloos leuke, alhoewel wat rommelige site is de Generatorblog. De ellenlange lijst aan de linkerkant van de site bestaat uit, geloof het of niet, de vele bewerkingen waar je je keuze uit kunt maken. En ben je erg handig, dan kun je zelfs een eigen bewerking ontwerpen en op deze site posten. Wij maken immers met z’n allen het web. Er zijn nog veel meer image generator sites; Flickr toys is er een waar je ook bijzonder goed mee uit de voeten kunt.
Plezier met teksten
Maar eigen foto’s zijn niet eens nodig om grappige plaatjes en ander leuks te genereren. Terug naar de Generatorblog en naar Flickr toys. Er is hier zoveel mogelijk dat de keuze erg moeilijk wordt. Heb je een leuke familiegebeurtenis, misschien een reünie? Met wat leuke oneliners over de meest kleurrijke aanwezigen maak je een heel echt uitziend krantenknipsel. Ben je nieuwsgierig naar de naam die je zou hebben als je een hobbit, een elf of een rockster was? Vul je eigen naam in en verkneukel je over het resultaat. Heeft je geliefde voor het eerst uit zichzelf de afwas gedaan? Maak een officieel uitziend certificaat met zijn of haar naam en de geleverde prestatie.
Spelen met plaatjes is een grappige, boeiende en vrij gemakkelijke manier om je actief op Internet te begeven. En het mooiste is: het is geen doelloos ronddwalen op het web, je houdt er daadwerkelijk mooie resultaten aan over. Toch is er één belemmerende factor: tijd. Ben je eenmaal aan de slag, dan kun je wel eeuwig doorgaan. Neem een voorraad thee en boterhammen mee naar je computer, laat van tevoren de hond uit en leg de telefoon naast de haak. Veel plezier!