wat er bij lassen komt kijken!

0
1162
blog placeholder

certificaten

Lassen is best moeilijk dat komt ook door de vele verschillende niveaus ervan ,en zo heb je ook nog veel

verschillende processen tig,co2,electrisch en autogeen en nog wel meer.
Zo heb je bij niveau 1 lassen vaak dat je werkstuk plat op tafel ligt wat de makkelijkste positie is om te lassen maar zelfs in het

begin is dat nog lastig maar door oefenen valt het wel mee.
Dan heb je niveau 2 en hierbij moet je andere posities lassen dat is al wat moeilijker maar met een beetje oefenen lukt dat ook wel.
Maar dan krijg je niveau 3 en hierbij word onderzoek gedaan en moet je vanaf de buitenkant de achterkant (door)lassen,en een honderd procent las produceren wat in houd dat de las helemaal schoon moet zijn van binnen.

Ook moet de laszonder bindingsfouten zijn wat inhoud dat het materiaal honderd procent moet zijn omgevloeid.

Dat is een stuk moeilijker dan de eerste niveaus,maar het moeilijkste niveau is niveau 4 waarbij je een pijp lassen onder de positie g6.
De lasnaadverbinding staat dan onder een positie van vijfenveertig graden en dat is een moeilijk,maar als je hem haalt is het wel een eer.
Ik heb hem zelf ook vaak gehaald bij bedrijven en ik was er echt trots op toen.
Je mag bijna alles lassen op een paar dingen en materialen na.
Als je een ander materiaal gebruikt moet je weer een ander certifiaat gaan halen en daar komt dan nog bij dat je papier maar een half jaar geldig is,tenzij die doorgestempeld word met een keurstempel die je weer krijgt door het lassen.

Bij het keuren van de lassen worden deze gefotografeerd met rontgenstralen en als de foto’s goed zijn krijg je je stempel.

Best wel een ingewikkelde methode om je werk te kunnen doen, ikzelf had dan ook vaak dat ik na het halen van een certificaat deze bij vertrek dan niet meekreeg.

Ik ben al jaren bezig en heb ze nu nog steeds niet in eigen bezit wat wel jammer is,want als je ze zelf in je bezit hebt kun je makkelijker aan het werk komen en goed verdienen.

lassen

Bij tig lassen gebruik je alle twee je handen,de linker om een toevoegdraad bij te voegen aan je smeltbad en rechts de toorts om je smeltbad mee te creeren.
Het is een erg mooi en schoon proces en dan heb je nog co2 of mig/mag das weer iets minder schoon maar wel leuk om te doen.
Je gebruikt dan een toorts waar de draad al uitkomt waarbij je met de draad je smeltbad creert en dat lijkt een makkelijk proces, maar als je op hoog niveau moet lassen dan

blijkt het toch nog lastig te zijn en dan heb je electrisch hierbij is de las eletrode hetgeen waarmee je je smeltbad creeert

is het toch een moeilijk proces.
Vooral pijp-lassen is een hele vaardigheid en je moet het maar kunnen maar ja oefening baart kunst! 
Dan heb je nog autogeen-lassen en ook hierbij heb je twee handen nodig en een toorts die een vlam produceert opgewekt door gas en zuurstof waarmee je een smeltbad maakt.

Met 1 hand maak je een soort van tegen de klok in draaiende beweging naar boven terwijl je met de andere hand lasdraad toevoegd en je duwt als het ware het smeltbad voor je uit.
Om een mooie autogeen-las te krijgen is het zaak om het smeltbad met steeds dezelfde snelheid en goede handvastigheid vooruit te duwen,als je bijvoorbeeld te lang op dezelfde plek blijft bestaat de kans dat het smeltbad te groot word.
Dan krijg je dus minder mooie las of zelfs dat je door het materiaal heengaat,vaak is dat wel weer dicht te lassen maar op hoger niveau lassen mag dit natuurlijk niet en moet de las perfect zijn.
Bijvoorbeeld bij pijplassers in de centrale verwarming zie je vaak dat die de pijpen tegen elkaar aanzetten,dit maakt het lassen wel makkelijker maar dat is niet zoals het hoort.
De pijpen moeten een aantal mm tussenruimte hebben bij het lassen,want alleen op die manier krijg je en goede doorlas en bij fotowerk is zo te zien of je dit wel goed hebt gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here