Garantiefonds voor woningen

0
1230
blog placeholder

Gemeentelijk garantiefonds voor woningen

Het gemeentelijk garantiefonds voor onverkoopbare woningen is een Limburgs initiatief waarbij men woningen opkoopt ter stimulering van de woningmarkt ter plaatse.

Gemeenten in Nederland zijn al jaren actief bij de aankoop van voornamelijk lege kantoorpanden om zodoende leegstand op te lossen. Amsterdam bijvoorbeeld koopt die bedrijfspanden op en zet ze in voor de huisvesting van studenten. Wat men in Limburg wil doen is nieuw. Het moet nog blijken of de aanpak navolging verdient in de rest van Nederland.

Huis in Nederland nog steeds te lang te koop

De Nederlandse woningmarkt zit nog steeds in het slop. Pogingen om de markt weer vlot te trekken hebben tot dusver weinig resultaat gehad. Een huis in Nederland staat langer te koop en starters krijgen door nauwelijks dalende prijzen geen kans om een woning te kopen. Angst en onzekerheid houden de woningmarkt in een wurggreep. Mensen durven het niet aan om zomaar een nieuwe woning te kopen. Ze zijn bang dat ze hun huidige woning niet verkocht krijgen. Of er is de angst over hun baan: hebben ze die volgend jaar nog wel?

Stagnerende huis-verkoop ook merkbaar bij gemeenten

Niet alleen huiseigenaren die hun pand niet verkocht krijgen, zitten in het nauw, ook bij gemeenten is de stagnerende huis-verkoop voelbaar. Die innen minder leges door een dalend aantal aanvragen voor een bouwvergunning en moeten het doen met krimpende opbrengsten uit onroerendzaakbelasting. Bovendien is sprake van achterblijvende verkoop van bouwkavels terwijl de rentekosten blijven groeien. Op dit moment is de financiële druk nog dragelijk maar in de komende jaren zal die uitgroeien tot fikse begrotingsproblemen.

Gemeenten actief als speler op de woningmarkt

Om begrotingsproblemen in de toekomst te voorkomen is het zaak dat gemeenten ingrijpen en zelf actiever gaan optreden op de woningmarkt. Overigens niet met de intentie om op de stoel van de makelaar of de hypotheekverstrekker te gaan zitten.

Gemeenten stimuleren de woningmarkt nu al met bestaande instrumenten zoals de startersleningen en subsidieregelingen maar door een woongarantieregeling kunnen die stimulansen nog worden geïntensiveerd.

Hoe werkt de garantieregeling voor woningen?

Stel gezin A wil een kavel kopen om er een huis op te bouwen. Maar het gezin heeft geen koper voor de eigen woning en is erg onzeker of die zich wel zal aandienen. De woongarantieregeling kan dan uitkomst bieden.

Het gezin sluit een overeenkomst met de gemeente waarbij die laatste toezegt de woning op te kopen voor 90% van de marktwaarde als die niet binnen 2 jaar wordt verkocht. Op die manier heeft het gezin uitzicht op een gegarandeerde opbrengst en een snelle verhuizing.

De gemeente zal de opgekochte woning te zijner tijd tegen de dan actuele marktprijs proberen te verkopen. Maar omdat die verkoop enige tijd op zich kan laten wachten, wordt de woning in de tussentijd verhuurd, waardoor een compensatie wordt gevonden voor onderhouds- en rentekosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here