Wintersport zonder bliklawines: de autoloze skivakantie

0
905
blog placeholder

Autovrije skivakantie

Al in 23 Alpengemeenten geven gasten omwille van het milieu hun autosleutels af. Zij verplaatsen zich met de skibus, per huifkar of met de taxi. Ook in het Oostenrijkse Werfenweng is dat momenteel mogelijk zonder enige beperking van de mobiliteit. De 46-jarige Peter Brandauer behaalde bij de laatste burgemeesterverkiezingen een droomresultaat van 89 procent van de stemmen ondanks het feit dat hij zijn dorp tijdens de vakantieperiode autovrij wil maken. Dat lukt niet van vandaag op morgen zegt Brandauer, maar de gemeente is zich ervan bewust dat men geen andere keus heeft.

Het dorpje Werfenweng ligt zeer centraal in het Salzburgerland, heeft 900 inwoners en 1.800 toeristenbedden. Omdat het massatoerisme aan Werfenweng voorbij is gegaan, kent dit bergdorp en zijn omgeving nog een ongerepte natuur. Het wild loopt er nog gewoon langs de huizen en men kan er nog ouderwets van de ultieme rust genieten, maar wel mét alle moderne gemakken.

Gratis alle vormen van duurzaam vervoer uitproberen

Werfenweng profileert zich met een milieuconcept onder de naam ‘Sanfte Möbilität’. Sinds een aantal jaren laat dit kleine dorp in het Salzburgerland op overtuigende wijze zien hoe men voor toeristen klimaatvriendelijke mobiliteit in de Alpen in praktijk kan brengen. Degene die hier zonder auto komt of zijn autosleutels voor de duur van het verblijf in een gemeentekluis deponeert, ontvangt een passepartout, waarmee hij gratis alle vormen van duurzame mobiliteit kan uitproberen. En dat beperkt zich niet alleen tot de shuttleservice vanaf station Bischofshofen, ski-bussen, paardenkoetsen en het vervoer met het lokale taxibedrijf. Het omvat ook gratis gebruik van een serie elektrisch aangedreven “Spassmobile” zoals overdekte driewielers, elektrische fietsen en de “Bigas”, een soort terreinwagen. De elektriciteit voor al deze voertuigen wordt geleverd door een tankstation op basis van zonne-energie, dat ’s nachts bovendien de verlichting van het dorpsplein voor zijn rekening neemt. Aan gasten die afzien van vervoer per auto wordt dus een volledige mobiliteitsgarantie geboden.

Eco-programma voor wintersporters

Met ingang van dit jaar biedt Werfenweng voor wintersporters een uitgebreid eco-programma: wie het nieuwe Alpine-ski-pakket boekt, ontvangt niet alleen de gebruikelijke skipas en gebruik van een “spassmobil” naar keuze. Hij kan bovendien gratis schaatsen, rodeln, langlaufen of deelnemen aan Lamatrekking of sneeuwschoentochten, of gratis gebruik maken van de paardenslee. Op die manier wordt de toerist gestimuleerd om allerlei activiteiten uit te proberen die flora en fauna in de bergen minder belasten dan de gebruikelijke ski-afdalingen.

Duurzame mobiliteit lonend

Voor Werfenweng is de omschakeling naar duurzame mobiliteit lonend. Zonder dit initiatief zou de plaats niet eens in de diverse wintersportcatalogi zijn opgenomen, maar Werfenweng heeft inmiddels een geheel nieuw segment in de markt aangeboord. Sinds de eerste pilot in het jaar 2000 steeg het aantal overnachtingen van 160.000 naar 210.000. Het aantal toeristen dat met de trein arriveert is verviervoudigd van 6 tot 25 procent. Volledig autovrij is de plaats weliswaar nog niet, maar wat niet is kan nog komen volgens de burgemeester.

Alpine Pearls tegen jaarlijkse “bliklawines”

De vooruitziende burgemeester en zijn dorp zijn de trekkers van een initiatief genaamd “Alpine Pearls”. Sedert een drietal jaren verzetten zich 22 bergdorpen van Slovenië tot in Frankrijk tegen de jaarlijkse “bliklawines” in hun historische dorpskernen, tegen mega-parkings aan de voet van de kabelbanen, tegen de geluidsoverlast en tegen de slechte luchtkwaliteit. In Duitsland horen Berchtesgaden en Bad Reichenhall tot de Alpine Pearls, in Zwitserland Arosa en Interlaken. Als volgende schakel in deze keten kan komende winter het plaatsje Mallnitz in Karinthië worden toegevoegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here