Vlinderboom snoeien

0
2329
blog placeholder

De buddleja Davidii staat beter bekend als de vlinderboom, een zeer dankbare plant die eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken. Deze sierlijke struik groeit onder ideale omstandigheden uit tot een volwassen exemplaar van 4 meter hoog, met 10-015cm dikke stammen. In de zome (juli) bloeit de boom met paars-blauwe of witter bloemtroosen van wel 30 cm lang. Als je een kleinere tuin hebt, kan het wel vervelend zijn zo’n grote struik in de tuin te hebben. Daarnaast is het zo dat de struik minder uitgebreid gaat bloeien als deze lang niet gesnoeid is. Dus zelfs als je een grote tuin hebt, is af en toe snoeien belangrijk. Na de snoei zal de plant zich snel herstellen en gaan bloeien.

Wanneer snoeien?

Na het snoeien kunnen de struiken niet goed tegen koude. Dus het beeste is het om te wachten met het snoeien tot de winter voorbij is. In maart, april kan de struik dan gesnoeid worden. Ideale snoeitijd is half maart tot einde april. Omdat de struik bloeit op takken die in het jaar van bloeien gegroeid zijn, is snoeien geen belemmering als je bloemen in de tuin wilt hebben: De plant loopt gewoon een paar weken na het snoeien uit, en produceert lange takken die compleet vol bloemen de dankbaarheid voor het snoeien tonen.

Hoe snoei je een buddleja Davidii?

Uiteraard is het mogelijk om een paar takken te snoeien. Maar ook het compleet terug zagen van de plant to op het maaiveld is een optie. Het moge duidelijk zijn: Dit is een plant die zich makkelijk laat snoeien. Zelfs als je een struik van 4 meter hoog compleet tot aan de grond toe weg zaagt, heeft dit geen negatieve effecten op de plant. De stuik zal in het eerste jaar al weer ruim een meter hoog zijn. Als voorbeeld van de sterkte van de plant: Ik heb zelf een struik van 4 meter hoog tot de grond toe weg gezaagd, uitgegraven, waarbij het gros van de wortels verloren is gegaan, en op een andere plek gezet. Het eerste jaar na het verpoten bloeide hij al met takken van 1.5 meter lang. Hou er rekening mee dat bij een dergelijke ingreep de plant iets alnger nodig heeft om weer uit te lopen. In de winter heeft de plant al knoppen aangelegd waaaruit gegroeit wordt in het voorjaar. Als je al deze knoppen weg haalt, zal de plant zogenaamde slapende knoppen onderaan de stam moeten wekken en laten groeien. Dit kost enkele weken.

Natuurlijk kan je de plant ook minder extreem snoeien. Als je een grote struik leuk vind, en alleen snoeit om de plant weer vol te maken en meer bloemen te krijgen, kan je 2 dingen doen: Of je snoeit een deel van de takken extreem laag weg. Dit stimuleer het vernieuwen van onderuit: Tussen de oude takken komt meer licht, en de struik zal onder aan de stam nieuwe scheuten maken. Dit doe je bv in een drie-jarige cyclus, waarbij elk jaar een derder van de takken weg gehaald worden. Zo heb je altijd een, twee en drie jaar oude takken aan de struik zitten. De ander optie is om alle takken een stuk in te korten. Je haalt bij voorbeel van elke tak 1/3 af. Dit stimuleert wel iets, maar niet zo goed als het compleet terug halen, of het uitdunnen van de plant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here