Past Reality Integration

0
1340
blog placeholder

Ingeborg Bosch beschrijft in haar boek de Past Reality Integration therapie. Bij PRI therapie gaat men ervan uit dat er oude patronen uit je verleden spelen die je in het dagelijkse leven in de weg zitten. Een verklaring waarom je zomaar ”ineens” een stemmingswisseling ondergaat.

Enkele basis uitgangspunten van PRI zijn:

Kinderen krijgen niet wat ze nodig hebben;

Als kind verdring je de waarheid en ontken je bovenstaande regel;

Afweermechanismen die nuttig voor je waren als kind, zijn niet meer effectief als volwassene;

Onverwerkte oude pijn kan onverwachts getriggerd worden en we krijgen gevoelens die we niet begrijpen en die niet horen bij de huidige situatie.

Het doel van PRI therapie is op de eerste plaats het realiseren van het gedeelde bewustzijn van het kind dat we ooit waren (KB) en de volwassene die we nu zijn (VB), naar een bewustzijn dat uit één geheel bestaat. En vervolgens het vrij worden van invloed van de oude pijn uit de jeugd.

Afweermechanismen beschermen ons als kind tegen pijn die we zouden voelen als we de waarheid niet zouden ontkennen en voor het kind dat we waren is dit een hele effectieve overlevingsstrategie. De problemen echter beginnen wanneer we als volwassene in aanraking komen met een symbool (persoon of situatie die ons onbewust aan het verleden herinnert) en we “schieten” van het volwassen bewustzijn naar het kind bewustzijn.

Deze afweermechanismen zijn:

Ontkenning van behoeften (“er is niets aan de hand”; “ik vind het best dat ik zo streng gestraft word, ik kan er wel tegen”);

Valse macht (“ik kan wel krijgen wat ik wil als jij maar meer je best doet”);

Valse hoop (“ik kan wel krijgen wat ik wil als ik maar liever ben, beter mijn best doe”);

Primaire afweer (“ik krijg niet wat ik nodig heb omdat er iets mis is met mij”)

Angst (geeft een zekere bescherming tegen het volledig bewust worden en voelen van de waarheid)

Vervolgens beschrijft Ingeborg uitgebreid hoe het heelwordingsproces op gang komt. In duidelijke stappen leidt ze je via cognitief inzicht en regressie naar de toepassing op lange termijn, nadat we veel oude pijn gevoeld hebben.

Het boek leest erg prettig en geeft duidelijke en herkenbare voorbeelden. Een prima handleiding voor de professionele hulpverlener en ook prima als zelfhulpboek te gebruiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here