De potentiële huizenkoper

0
1315
blog placeholder

 

Waar let de potentiële huizenkoper op? De tijd dat de keuze voor een andere woning niet zo groot was is voorbij. Kopers zijn kritischer geworden en willen het liefst zoveel mogelijk wensen vervuld zien. Dit beperkt zich niet alleen tot de woning zelf maar ook de reisafstand naar het werk, de ligging ten opzichte van belangrijke voorzieningen enz. speelt een belangrijke rol.

 

Het huis

 

Bij de meeste informatie die wordt gegeven gaat het over het verkoopklaar maken van een woning met als doel een snelle verkoop. Een schoon, fris, opgeruimd huis doet zeker prettig aan en kan een twijfelende verkoper over de streep halen maar er zijn nog meer punten waar een eventuele koper op let.

 

Andere punten kunnen zijn:

 

–          Een opgeknapt huis in een andere stijl dan waar de voorkeur van de koper naar uit gaat. Mensen hebben bijv. gekozen voor design terwijl de kopers houden van een klassieke stijl. De kosten voor een verbouwing kunnen hoog oplopen. Dit is kapitaalvernietiging daarom zal de koper sneller kiezen voor een woning die beter aansluit bij hun woonstijl.

–          Het uitzicht. Is het uitzicht vrij of staan er hoge gebouwen die het zonlicht wegnemen en het uitzicht belemmeren. Maar ook bij een vrij uitzicht is het goed om na te vragen welke bestemming het krijgt. Het is toch even slikken wanneer een weiland veranderd in een woonwijk. 

–          Sommige kopers zoeken een woning die ‘af’ is. Er hoeft niet meer te worden geklust en er zijn weinig tot geen extra kosten. Maar er zijn ook kopers die een huis naar hun eigen smaak willen verbouwen. Ze betalen minder voor een woning die nog verbouwd moet worden en kunnen door zelf te gaan klussen de kosten beheersbaar houden.

–          Is de woning gehorig? Een goed geïsoleerde woning is minder gehorig. Dit kan belangrijk zijn bij een woning waar veel verkeer voorbij gaat.

–          Een drukke straat of een woonbuurt. Een woonbuurt is bijv. heel geschikt voor mensen met kinderen omdat er alleen bestemmingsverkeer komt.

–          De buurt. Hoe staat de buurt bekend? Een huis in een goede buurt wordt vaak sneller verkocht en is meer waard.

–          De hoeveelheid privacy. Biedt de woning genoeg privacy en hoe is dat met de ruimte er om heen?

–          Is er voldoende groen in de buurt in de vorm van bomen en struiken? Het geeft een buurt een betere uitstraling en het lijkt minder grauw.

–          Voorzieningen zoals bijv. een station, dokter, tandarts, winkels enz. Welke voorzieningen belangrijk gevonden worden hangt vooral af van de wensen van de koper en zijn vervoersmogelijkheden.

–          Voor kopers die in het bezit zijn van een auto speelt de parkeergelegenheid een belangrijke rol. Zijn er voldoende parkeerplaatsen, is er een parkeervergunning nodig en wat zijn de daaraan verbonden kosten?

–          Bij het kopen van een appartement is de vereniging van eigenaren belangrijk, is deze actief en welke kosten komen er maandelijks bij voor het onderhoud van het complex?

–          De ligging van de tuin. Ligt de tuin op het zuiden (warm en zonnig) of op het noorden. (koud) Is er voldoende zon of is het een schaduwtuin?

–          Voor mensen met een kinderwens is speelgelegenheid belangrijk. Voldoende speelplaatsen, een park, bos of kinderboerderij in de buurt kan doorslaggevend zijn.

 

De meeste huizen voldoen niet aan alle wensen, het hangt van de koper af wat belangrijk gevonden wordt. Verzamel informatie zodat de koper goed voorgelicht kan worden en een weloverwogen keuze kan maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here