De zzp’er en het thuiskantoor: zo wordt het een gouden combinatie

0
3407

Ben jij een startende zzp’er? Dan is de kans groot dat je vanuit huis werkt. Dit lijkt de meest gemakkelijke (en goedkope!) oplossing, maar kan best een aantal onvoorziene uitdagingen met zich meebrengen. Je moet op sommige dagen namelijk een flinke dosis motivatie en concentratie hebben om je thuiskantoor niet eerder te sluiten dan je werkdag om is. Hoe zorg je ervoor dat je je beste werk verzet, terwijl je afgeleid wordt door de deurbel, wasmachine, vaatwasser en bergen wasgoed? Dit zijn de tips en trucs!

Een thuiskantoor dat wérkt

Het voordeel van een extern kantoor of een locatie buiten de deur is het feit dat je thuis achter je kunt laten. Alles wat daar nog op je ligt te wachten laat je los en is pas prioriteit als je de voordeur weer open doet. Hoe creëer je een vergelijkbaar effect als je vanuit huis werkt? Besteedt voldoende aandacht aan je thuiskantoor en zorg er bij voorkeur voor dat het een aparte ruimte in huis is, waar je alleen komt als je aan het werk bent. Zo baken je de ruimte goed af en heb je meteen een ‘werk-gevoel’ wanneer je je (kantoor)deur open doet.

Zo benut jij je thuiskantoor optimaal

Niet alleen is een aparte ruimte van belang, maar tevens hoe je deze ruimte indeelt. Zorg ervoor dat je thuiskantoor een fijne plek is om te werken en dat het de elementen bevat die jij nodig hebt en belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld goed na over de positie van je bureau, de soort (bureau)stoel die je uitkiest en de lampen die je gebruikt. Kijk je graag naar buiten als je werkt? Zorg dat je bureau bij een raam staat. Raak je juist afgeleid als je van je af kunt kijken? Zet je bureau tegen een muur. Ontvang je zakelijke klanten in je kantoor? Zorg voor een goede zithoek.

Maak anderen duidelijk dat je thuis werkt

Vanuit huis werken kan niet alleen jezelf het gevoel geven dat je ‘wel even iets tussendoor kunt doen’, maar ook anderen. Zo kan de buurvrouw denken dat ze wel even aan kan komen waaien voor een bakje koffie, je moeder voor een gezellig praatje en ga zo maar door. Het is belangrijk dat jij én anderen duidelijkheid hebben over je werktijden en dat je dus ook echt aan het werk bent, zelfs al is dat vanuit huis. Geef aan dat onaangekondigd langskomen er toe kan leiden dat ze voor een dichte deur komen te staan of jij helaas te druk bent om ze binnen te verwelkomen. Dit kan lastig zijn, maar went vanzelf.

Tijdsafbakening en hoe het toe te passen

Dit heeft tevens te maken met je tijdsafbakening. Wees streng voor jezelf, zoals je dat tevens op kantoor zou zijn. Maak een dagindeling en houd je hieraan. Zet desnoods een timer voor verschillende blokken en bekijk elke dag opnieuw: wat heeft vandaag mijn prioriteit en wat kan eventueel doorgeschoven worden? Zo haal je meer uit je dag en heb je, wanneer je je thuiskantoor sluit, een voldaan gevoel. Wil je meer tips over timemanagement voor thuiswerkende zzp’ers en freelancers? Lees dit artikel.