Van de stress af

0
1434
blog placeholder

Iedereen heeft stress

Nagenoeg iedereen, zo’n 95%  van de mensen, heeft zo nu en dan stress. Als het beperkt blijft tot zo nu en dan, is er nog niet zoveel aan de hand. Stress kan je op belangrijke moment de stoffen leveren die je extra scherp en alert maken. Echter, mede onder invloed van de drukke hectische westerse maatschappij is die stress niet meer een situatie die zich af en toe voordoet, maar er zijn veel mensen die continu onder enorme druk staan. Deze stress kan verstrekkende gevolgen hebben en het is belangrijk tijdig te onderkennen dat je iets moet ondernemen.

 

Helaas merken mensen het vaak pas op als de eerste klachten zich nadrukkelijk voordoen. En zelfs dan is het nog niet eens direct een signaal om in actie te komen. Het begin, luisteren naar lichaam, is dus van essentieel belang … altijd!

 

Kenmerken van stress

Het is een waslijst van kenmerken die alleen of veelal gecombineerd voor kunnen komen en de basis vormen voor een lichaam wat te lang in de stressstand staat. Denk hierbij aan:

·         Een zeer beperkt tot uitblijvend honger gevoel

·         Een aanzienlijke stijging van alcoholgebruik

·         Obsessief eten

·         Niet in staat zijn te aarden

·         Zaken onafgemaakt laten liggen

·         Niet tot een begin van iets komen

·         Afnemende behoefte aan seks

·         Aanhoudende moeheid en toch niet kunnen slapen

·         Nagels of nagelranden bijten (terwijl je dit onder normale omstandigheden niet doet)

·         Beduidende toename van koffie drinken

·         Concentratieverlies

·         Emotioneel uit te hoek komen, zonder aanwijsbare reden

·         Rokers die, zonder reden, veel meer gaan roken

 

Hoe kom je er vanaf?

Enerzijds is het logisch dat je uit de stressvolle situatie moet stappen of minimaal regelmatig ontspannende omgevingen op moet zoeken. Echter, dat neemt de oorzaak veelal niet weg. Je zult, alleen of met behulp van een professional, naar de oorzaak moeten zoeken. Soms is deze bekend, maar weet je alleen niet hoe je het op kunt lossen en soms realiseer je je niet direct waar de oorzaak ligt. De oplossing ligt soms voor de hand en soms ook niet.

 

Bijvoorbeeld een stressvolle werkplek moet je eigenlijk vermijden, maar als de banen niet voor het opscheppen ligt, is het gemakkelijker gezegd dan gedaan. Probeer, eventueel met hulp, te bedenken wat je de stress geeft. Een professional kan je helpen zaken gemakkelijker naast te neer te leggen, inzicht te geven in je situatie en er niet mee rond te blijven lopen. Als de omgeving er voor open staat, kan je het ook bespreekbaar maken. Immers, een werkgever is er bij gebaad dat hij/zij een werknemer heeft die optimaal functioneert. Soms kan een arboarts inzicht geven, maar niet zelden heeft een werknemer te weinig vertrouwen, immers de arboarts is gelieerd aan de onderneming, en dan is de huisarts en een specialist vaak beter voor een goed herstelproces.

 

Ontspanning

Daarnaast is het opzoeken van ontspannende omgevingen altijd belangrijk, maar zeker als je ook in een stressvolle omgeving zit die je vooralsnog niet achter je kunt laten (kan ok een thuissituatie zijn). Voor iedereen is een ontspannende omgeving weer anders, maar altijd geldt dat je er genoeg tijd in moet doorbrengen om het enig effect te laten hebben.

Zo kan bijvoorbeeld een wandeling in de natuur helpen (of bedenk wat je nog meer kan laten ontspannen), maar als je niet verder komt dan een half uurtje de hond uit te laten, dan schiet het niet veel op. Je moet in de andere omgeving opgaan om het tot je lichaam en geest door te laten dringen en je zintuigen (anders) inzetten. Zo kan een weekend in de natuur je een flinke dosis opleveren om een stressvolle week enigszins door te komen. Dit alles neemt uiteraard niet weg dat je ook de oorzaak aan moet pakken.

 

Spijsvertering

Je spijsvertering is ook erg belangrijk als je veel stress ervaart. Zorgvuldigheid als het gaat om je eten is altijd belangrijk, maar zeker ook als je in een stressvolle periode zit. Je maagdarmsysteem kan in een dergelijke periode extra gevoelig zijn. Wees dus alert en probeer slechte voeding als snacks en zoetigheid te voorkomen en zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Drink genoeg water, maar niet overmatig en houd je stoelgang in de gaten.

  

Omgeving… en dan even niets

Als je in het hoofd druk bent, en dat geeft een stressvolle periode nu eenmaal, dan is het goed de omgeving zo rustig en opgeruimd als mogelijk te houden. Behalve dat het je kan helpen om de stress in te dammen, ben je lichamelijk goed bezig én is je huis gewoon netjes. Op de werkplek geldt dit uiteraard ook.

 

En als je dan druk bezig bent geweest is het ook goed om even niets te doen. Gewoon even niets doen is, zo blijkt vaak, niet eens zo eenvoudig. Schuld of schaamte of wat voor ander gevoel dan ook … niet nodig! Doe regelmatig na “een klus” gewoon even niets. Dit is goed voor het creëren van ruimte in je hoofd.

 

Info: J. Verster, mental coach

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here