Definieer het probleem
Problemen in de buikstreek zo secuur als mogelijk definiëren is belangrijk en dan gaan we er in deze vanuit dat het niet psychisch is, maar lichamelijk. Toch is het niet voor iedereen even eenvoudig om aan te geven waar de pijn precies zit en nog belangrijker, wat voor pijn het is. Niet dat dit het geheel ernstiger maakt, maar buikpijn is veelomvattend en kan variëren van iets ernstigs als een kwaadaardig gezwel tot iets teveel winderigheid , galstenen en alles wat daar tussen zit. Strikt genomen moet de buik altijd soepel aanvoelen, maar als dit niet het geval is wil dat nog niet per se problematisch zijn. Je kent je eigen buik het beste.
Enkele veel voorkomende problemen:
Stress – Stress voelen veel mensen als eerste of zelfs als enige in de buikstreek. Het is de spanning in het hoofd die de buik pijnlijk laat zijn, vaak is het een gespannen gevoel waarbij vaak de maag en darmen opspelen. Voor de een een draaikolk die steeds harder gaat en voor de ander een prikkelend gevoel of druk op de organen.
Stress kan om allerlei redenen ontstaan en hoewel we weten dat het niet goed is, laten we de situatie vaak langere tijd zo. Iets wat uiteraard niet goed voor de organen is en neem als voorbeeld de maagperforatie die niet zelden door extreme spanning geïnitieerd wordt. Een uitblijvende baan en de financiële gevolgen, een te volle agenda of een kind of partner met gezondheidsklachten … het kan allemaal leiden tot stress. Ontspanningsoefeningen consequent toepassen kan wel eens wat ontlasten, maar is niet per definitie een oplossing. Soms kan medicatie (tijdelijk) een oplossing bieden, maar is meestal een symptoombestrijding en lost uiteindelijk niets op. De oorzaak aanpassen, eventueel met professionele hulp, is uiteindelijk altijd de beste oplossing.
PDS, prikkelbaar darmsyndroom – Het betreft hier prikkelbare darmen, iets wat zo’n 20% van de mensen in Nederland heeft, waarbij er veel meer vrouwen zij die het hebben dan mannen. Het betreft een chronische darmstoornis waarbij de beweeglijkheid van de darmen verstoord is. De peristaltische bewegingen van de darm zorgen er voor dat voeding gekneed wordt, belangrijke voedingsstoffen opgenomen worden in het lichaam en de overgebleven massa getransporteerd wordt richting de uitgang. Je hebt PDS als dit proces niet goed verloopt, dat wil zeggen te snel of te langzaam. Het kan erg pijnlijk zijn, je buik voelt opgezwollen en je ontlasting kan afwijken.
PDS is niet te genezen, maar met voldoende drinken, veel vezelrijke voeding tot je nemen en voldoende bewegen is het voor de meeste mensen prima onder controle te houden.
Winderigheid – We doen er nog wel een lacherig over, maar winderigheid kan tot aanzienlijke pijn in de buik leiden. Zeker als mensen geneigd zijn de winden in te houden. Begrijpelijk, maar niet goed. Immers, ieder mens heeft gemiddeld zo’n 15 winden per dag. De vertering van onze voeding levert nu eenmaal gassen op en dus is het normaal, hoe ongemakkelijk we er soms ook over doen. Zolang je een gevarieerd eetpatroon hebt, is er nog niet zoveel aan de hand. Als de winderigheid sterk afwijkt, is het goed eerst naar het eetpatroon te kijken, vaak is een gebrek aan vezelrijke voeding een boosdoener. Aanblijvende winderigheid is een bezoek aan de huisarts waard.
Wanneer een arts inschakelen?
De doemdenkers van deze wereld zullen mogelijk eerder denken dat er iets ernstigs aan de hand is, als er ergens pijn optreedt. Maar ook als je geen doemdenker bent, volg je gevoel en als iets gevoelsmatig afwijkt, bezoek dan je huisarts. Al is het maar om eventueel ontstane stress weg te nemen.