Sneeuwklokjesgekte

0
963
blog placeholder

Overgewaaid uit Engeland is een rage die lijkt op de tulpengekte uit de gouden eeuw. Het zijn dit keer geen tulpen die de harten sneller doen slaan maar die schattige kleine lentebodes, de sneeuwklokjes. Galanthus in goed Latijn.

Deze kleine bloemen bloeien heel vroeg, in Januari zijn de eerste knopjes al te zien. Zelfs bij sneeuw steken de sneeuwklokjes dapper de bloempjes op. Hieraan en aan de sneeuwwitte kleur hebben zij hun naam te danken. Een groot deel van de charme van dit bolgewasje wordt gevormd door de zeer vroege bloei in combinatie met de tere bloeiwijze. Zoals dat kleine witte bloempje aan een dun stengeltje hangt en weer en wind trotseert is ronduit vertederend.

Er zijn heel veel verschillende sneeuwklokjes, sommige zien er hetzelfde uit als het gewone klokje maar zijn veel groter. Sommige hebben gevulde klokjes die eruitzien als het rokje van een prima ballerina (Galanthus Hippolyta, Galanthus nivalis Flore Pleno ).  En sommige hebben zelfs als toegift een verrukkelijke geur (Galanthus S.Arnott ). Een paar klokjes in een vaasje laten de hele kamer hemels geuren. Er zijn zelfs sneeuwklokjes die in oktober al bloeien. Zelfs gele sneeuwklokjes komen voor maar of die nu zo veel met sneeuw te doen hebben…

De galantofielen, zoals de sneeuwklokjes gekken wel liefdevol genoemd worden, onderscheiden nog veel meer verschillen. Een groen stipje meer of minder kan een wereld van verschil betekenen.
Ook voor de prijs van de klokjes. De gewone sneeuwklokjes kosten ongeveer 10 cent per bolletje. Voor de bijzondere soorten kan de prijs stevig oplopen. 20 euro voor een bolletje is geen uitzondering.

Het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) houdt van een plekje met in het voorjaar volop zon.  De rest van het jaar wordt schaduw van bomen of vaste planten gewaardeerd.
Aangezien sneeuwklokjes een samenwerkingsverband aangaan met bodemschimmels is verstoring van de grond niet aan te raden. Vooral als de klokjes en de grond met rust gelaten worden verwilderen ze dankbaar. Voor een optimaal resultaat moet het loof kunnen afsterven. Mochten de sneeuwklokjes in het gazon staan te pronken dan moet daar omheen gemaaid worden.

In de loop van de jaren kunnen sneeuwklokjes als zij het naar hun zin hebben zich flink uitbreiden en forse pollen vormen. Om te voorkomen dat er een schimmelziekte toeslaat kunnen de pollen opgenomen en gesplitst worden. Als de pollen te groot worden zie je vaak alleen nog blad en geen bloemen meer. Dat is een duidelijk signaal dat het de hoogste tijd is om te splitsen.

Sneeuwklokjes worden het beste ‘in het groen’ gekocht en direct gepland. Dit betekend dat de bolletjes zijn opgepot en in ieder geval flink blad hebben. Sneeuwklokjes die als bolletje in het tuincentrum worden verkocht zijn meestal al te ver ingedroogd en daar kunnen deze bolletjes niet tegen. Het volgend jaar is dan een grote teleurstelling omdat er nagenoeg niets opkomt.

Sneeuwklokjes zijn een feest en de vroegste voorbode van het voorjaar en zouden in geen enkele tuin mogen ontbreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here