Helsinki, een mooie stad voor een stedentrip

0
834
blog placeholder

In plaats van Oost ontmoet West is Helsinki misschien wel het beste voorbeeld in Europa van West ontmoet Oost.

Toeristen uit West-Europa zijn massaal naar de oostelijke kant van het continent gegaan sinds het psychologische groene licht van de EU-uitbreiding in 2004, nieuwsgierig naar de Oost-Europese cultuur. Steden als Praag, Vilnius, Bratislava, Tallinn en Riga hebben geprofiteerd van deze hernieuwde nieuwsgierigheid nu miljoenen toeristen kiezen voor de relatief onbekende voormalige Oostblok-landen voor hun jaarlijkse vakanties en weekendjes weg.

Helsinki biedt een verfrissend alternatief op de “Oost ontmoet West” vakantie ervaringen. Dit komt omdat Finland haar koele en ingetogen hoofdstad, gelegen op slechts 186 kilometer van de Russische grens en twee uur met de veerboot verwijderd van de Sovjet flatgebouwen van de voorsteden van Tallinn, ontegensprekelijk tot West-Europa behoort. Hier komt men voor een kijkje over de grens en neemt men een voorproefje op Oost-Europa, in plaats van op vakantie in het oosten te gaan en daarna de weg naar huis terug te zoeken.

Finland is pas sinds 1917 een onafhankelijk en integraal deel van West-Europa. Voorafgaand hieraan stond het land een periode onder Russische heerschappij, evenals het eeuwen onder Zweedse controle stond. Beide hebben zeer verschillende invloeden in de Finse hoofdstad achtergelaten Daarnaast heeft Helsinki door de geografische positie op de oevers van de Oostzee een aantal fysieke gelijkenissen met veel van de Oost-Europese havensteden van de Baltische regio. Met slechts een half miljoen inwoners biedt Helsinki een kosmopolitische vibe en alles gebeurt op een aangenaam stress-vrij tempo. Als men een stedentrip wenst met top accommodaties, een breed scala aan internationale gerechten, tientallen musea en galerieën, boeiende wandelingen en een prachtige kust – dit alles in combinatie met het ontbreken van hordes toeristen, dan Helsinki is de plek om naar toe te gaan.

Mannerheiminitie is waar het in Helsinki gonst van winkelend publiek en passerende trams, terwijl Erottajankatu straat de thuisbasis is van enkele van de beste restaurants van de stad, samen met een aantal trendy, vriendelijke en toegankelijk bars en clubs, waar muzikale genres zo divers voorkomen dat zowel death metal, rustige trance als de tango te horen zijn. Helsinki is eerst en vooral een groene stad; een plek waar men kan zwemmen, vissen, fietsen en op veel plaatsen kan genieten van Nordic Walking. In de zomer zijn er in veel parken parken openlucht concertzalen en in de winter maanden kan men zelfs proberen op het ijs te vissen.

Verlaat men de stedelijke omgeving van Helsinki dan zijn er eindeloze stukken bos en honderden meren. Of neem een veerboot in de haven van de stad vanuit de eens sterk geïndustrialiseerde, maar volledig vernieuwde hoek van Helsinki, naar één van de 6.500 eilandjes van de Åland-archipel.

Eén van de belangrijkste toeristische attracties van de 450 jaar oude hoofdstad zijn het fort Suomenlinna, het grillige Sibelius Park en het fotogenieke Senaats-plein met haar dramatische witte kathedraal. Helsinki heeft veel te bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here