Gezelschapsspellen: fair play tips

0
1513
blog placeholder

Tip 1) Let op de tijd
Het ene spel is het andere niet. Schat in hoeveel tijd je hebt en hoe lang een spel maximaal duurt. Bepaal dan je spelkeus. Niets is zo frustrerend als het halverwege moeten afbreken van een nog-niet-gestreden strijd!

Tip 2) Wees sportief, ook bij verlies
Iedereen kent het type speler: mensen die niet kunnen winnen, en dan het spel van de ander verzieken. Of opzichtig starten met het bevorderen van de kansen van een medespeler. Niet doen: het verzacht de pijn van je verlies niet. Maar het verziekt wel andermans speelplezier!

Tip 3) Ken de regels van het gezelschapsspel
Veel spellen hebben een lastige gebruiksaanwijzing. Start niet te snel met spelen, maar verdiep je er echt in. De regels zijn er niet voor niets en vergroten eigenlijk altijd de aardigheid van een spel. Houd je er dus aan! Twijfel? Zorg dat de handleiding binnen handbereik is. Is er dan nog twijfel? Bepaal dan gezamenlijk onder welke regels je verder speelt. En probeer die regels voortaan in ere te houden. Dat voorkomt scheve gezichten.

Tip 4) Speel met snelheid
Natuurlijk: goed denkwerk vergroot je kans op winst. Maar speel wel met snelheid. Je medespelers lijken wellicht geduldig, maar iedereen is echt het liefst zelf aan de beurt…. Wie snel wil spelen, verplicht zichzelf ook om het spel optimaal te volgen. En ook dat draagt bij aan een aangename avondinvulling.  

Tip 5) Vals spelen?
Pas op met vals spelen. In sommige gezelschappen wordt een beetje vals spelen als kunst gezien. Aan andere speeltafels is het een bron voor ruzie. Weet wat je doet. En bij wie.

Over de speltips
De speltips zijn opgesteld door de redactie van Alle10top.nl. Onze redactie is de afgelopen weken in de ban van gezelschapsspellen. Niet voor niets: we willen een top 10 van favoriete spellen van Nederland opstellen. En daarvoor is een speciale (korte) vragenlijst op onze site geplaatst.

Wil jij meehelpen bij het samenstellen van de Top 10 Gezelschapsspellen van Nederland? Ga dan naar de website Alle10top.nl en vul de vragenlijst in. Wij stellen je medewerking het zeer op prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here