Roosendaal

0
1119
blog placeholder

De stad Roosendaal is gelegen in de provincie Noord-Brabant en heeft een oppervlakte van 107 km². Met haar 77.487 inwoners is Roosendaal de zesde stad van Noord-Brabant. De gemeente Roosendaal bestaat uit Roosendaal stad, Wouw, Nispen, Heerle, Wouwse plantage en Moerstraten.

Roosendaal is een belangrijk knooppunt wat de spoorwegen betreft. Toen in 1854 er een spoorlijn naar Antwerpen werd vastgelegd door een Belgische spoorwegmaatschappij, was dit een belangrijke gebeurtenis voor de stad. Door de aanleg hiervan werden verbindingen naar Vlissingen, Breda, Rotterdam en Antwerpen mogelijk.

Wanneer je tegenwoordig door Roosendaal loopt zie je veel moderne en nieuwe gebouwen. Ondanks dat het misschien lijkt alsof het een jonge stad is. Dit is echter niet het geval, aangezien Roosendaal en rijk verleden heeft, dat teruggaat tot de 12e en 13e eeuw. De belangrijkste bron van inkomsten toentertijd was de turfstekerei. De turf werd via de haven van Roosendaal naar de rest van Nederland en Vlaanderen vervoerd. Rond het jaar 1568, aan het begin van de Tachtigjarige oorlog, werd er een eind gemaakt aan de vooruitgang die de turfhandel veroorzaakt had. Zowel in de dorpen Roosendaal als Wouw liep een spoor van brandstichtingen en plunderingen. In 1890, toen er een politieke modernisering op gang was werd het dorp Roosendaal tot stad benoemd. Uiteindelijk werd de stad een gemeente op 1 januari 1997.

In Roosendaal is een actief cultuurbeleid. Zo is er het Centrum voor de Kunsten, een centrum waar je muziek kan leren maken en je kan leren je expressief uit de drukken in klei of met verf. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Het Cultuurbureau bemiddelt wanneer de verenigingen de juiste aanspreekpersoon buiten de gemeente nodig hebben. Ook worden er  evenementen gehouden, zoals snuffelmarkten, verschillende beurzen en meer.
De bezienswaardigheden in Roosendaal zijn het 16e eeuwse Raadhuis, het stedelijk museum en de molen De Hoop.

Momenteel wordt er veel gebouwd in Roosendaal aan meerdere grote projecten. Zo wordt er gewerkt aan de nieuwe markt, aan het Majoppe industrieterrein en ontstaat er een nieuwe woonwijk aan de oostkant genaamd de Landerije.

De gemeente besteedt aandacht aan wat de burgers willen. Zo werd er in 2005 een burgerenquête gehouden onder burgers van 16 jaar en ouder. Het doel hiervan was om erachter te komen wat er in Roosendaal zoal leeft.

Het onderwijsaanbod bestaat uit meerdere scholen. Zo zijn er het Gertrudis College (Katholiek), het Norbertus en Jan Tinbergen College (openbaar) en het Da Vinci College (VMBO en Praktijkonderwijs).

Er is één betaalde voetbalclub in, namelijk RBC Roosendaal en betekent voluit Roosendaal Boy Combination. Deze club ontstond als fusie tussen VV Roosendaal en de Rooschendaalse boys in 1927. De thuiskleuren van de shirts zijn oranje-wit en de uitkleuren blauw-wit. Het clublied heet ‘Eél de wèreld magget ‘ore’.

Momenteel is Mr. Marijnen de burgermeester en is samen met zijn ministers het college van B&W. De internetsite van de stad is www.roosendaal.nl en daar is informatie te vinden over de stad jezelf, de gemeente en aanverwanten.

Bekende oud-inwoners zijn Joost Prinsen en Frans Bauer (1973).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here