De grote Maine Coon raskat

0
1169
blog placeholder

 

 

Waar is de kat ontstaan?

Exact weten we het niet, maar men gaat er van uit dat de Maine Coon een kruising is van verwilderde huiskatten én halflang harige katten zoals de Noorse Boskat. De zeelieden namen deze en andere half langharige katten in die tijd mee aan boord. De sterkste dieren overleven altijd en dat maakt dat de Maine Coon een sterk, intelligent ras is geworden wat niet ver is doorgefokt. De dikke vacht maakt dat het beest strenge winters prima aan kan. De eerste werden in 1861 gespot in New England (Maine). In 1895 kreeg de kat een officiële status, hij heette toen Coon.

Toch verloor de kat enig moment de populariteitsquiz, want de langharige Pers en de spitse Siamees werden geïntroduceerd. Het duurde tot 1950 voordat het ras herontdekt werd en zo’n 20 jaar daarna kwam het ras voor het eerst naar Europa (Duitsland was het eerste land waar deze kat op dook).

 

Wat zijn de raskenmerken?

Uiterlijk

Het lijkt misschien een wilde kat, maar is het dus niet. De vacht is glanzend, mooi glad (de haren vallen goed over elkaar), voelt zwaar aan en is waterafstotend. Qua kleur is deze kat in vele variëteiten te krijgen. De halflange vacht is niet op alle plaatsen even lang, maar met name daar waar de kat het “nodig” heeft. De broek, de buik en de hals en is uitermate functioneel. Wel is het zo dat het even duurt voordat de kat perfect in de vacht zit. Vaak pas als de kat 3 of 4 jaar oud is.

De kat heeft grote ronde voeten en het totale postuur is zondermeer robuust te noemen. Een kater kan tot 9 kilo wegen en een poes kan tot 6 kilo wegen. De kop is iets langer dan hij breed is, de relatief grote oren staan hoog op de kop en kennen een pluizig topje (lijkt op de Lynx). De jukbeenderen staan hoog en dat maakt dat de kop ietwat vierkant lijkt. De ogen zijn groot en staan een beetje schuin.

 

Karakter

De Maine Coon is zondermeer een zachtaardige kat. De kat vertoeft graag bij het baasje, is altijd in de buurt en kan heel knuffelig zijn (hoewel het geen kat is die altijd maar op schoot springt). Het knuffelige karakter is met de afmeting van deze kat niet voor iedereen even handig.

De kat is relatief speels, tot op hoge leeftijd, en dat maakt het zondermeer goede speelkameraad voor kinderen. Wel is het zo dat de kat zich uiteindelijk het meest op één persoon zal richten. Normaal gaat de Maine Coon ook prima samen met honden.

 

Algemeen

De Maine Coon is over het algemeen een gezonde kat met weinig ingefokte zaken. De combinatie van het mooie en wild uitziende beest, maar absoluut lief van karakter, maakt dat veel mensen de Maine Coon kiezen als raskat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here