Ooglaseren

0
1028
blog placeholder

Als je scherp wilt zien, maar zonder brillen of lenzen, kun je een ooglaser-behandeling overwegen. Bij zo’n ingreep worden refractieve afwijkingen, zoals verziendheid, bijziendheid,  astigmatisme en/of abberaties gecorrigeerd door de vorm van het hoornvlies te veranderen. Mits het goed gebeurt, door een bevoegde en ervaren oogchirurg, is ooglaseren volkomen veilig en verantwoord.
Maar omdat een eenmaal uitgevoerde ooglaser-behandeling niet meer is terug te draaien, moet je de stap wel goed overdenken en is het raadzaam om je vooraf goed in de materie te verdiepen.

Ooglaseren, voor wie?
Een ooglaserbehandeling kan niet zomaar bij iedereen worden uitgevoerd. Allereerst zijn er  leeftijdsgrenzen: je moet tussen de 18 en 60 jaar oud zijn. Als je behalve refractie-afwijkingen andere oog-aandoeningen hebt, kun je het vergeten. Dit zelfde geldt voor ziekten als diabetes, de ziekte van Crohn en andere auto-immuunziekten. Verder moet je minimaal 1 jaar een stabiel gezichtsvermogen hebben. En tot slot mag je niet zwanger zijn of borstvoeding geven. Als je aan al deze voorwaarden voldoet, kun je een ooglaserkliniek bellen voor een afspraak. Dan nog moet uit een uitgebreid vooronderzoek blijken dat je ogen geschikt zijn, want bij zo’n een op de vijf mensen blijken de ogen uiteindelijk toch niet geschikt om te laseren.

Technieken
Lasek, Lasik, Epi-lasik, PRK en Femtosecond zijn technieken waarmee het hoornvlies wordt vrij gemaakt. Vervolgens wordt met een excimer laser-behandeling een dun laagje hoornvlies verdampt, waarmee de refractie-afwijking wordt gecorrigeerd. Ingeval van verziendheid wordt het te platte hoornvlies iets boller gemaakt en bij bijziendheid wordt juist het te bolle hoornvlies een beetje afgevlakt. Het programma van de ooglaser-apparatuur wordt ingesteld op een standaard behandeling, of er wordt een specifieke, persoonlijke behandeling gegeven met de techniek Wavefront. Als je zowel verziend als bijziend bent is de methode Monovision een mogelijkheid. Hierbij wordt een oog gecorrigeerd tot sterkte 0, zodat je er goed mee kunt zien in de verte. Je andere oog wordt afgesteld op dichtbij, zodat je met dit oog kunt lezen.
Ooglaser-behandelingen kun je in een van de vele klinieken in Nederland en België uit laten voeren. Daarnaast wint het ooglaseren in het buitenland aan populariteit, bijvoorbeeld in Istanbul. Er zijn Nederlandse ooglaser-klinieken de een compleet verzorgd reispakket aanbieden.

Risico’ s
Bij elke ingreep bestaat er een risico dat er complicaties optreden, dus ook bij het ooglaseren. Overigens verloopt het merendeel van de operaties wel probleemloos en levert een goed resultaat op. Om de risico’s te beperken is verder de nazorg erg belangrijk. Na de ooglaser-behandeling moet je zorgvuldig en intensief begeleid worden, zodat eventuele complicaties tijdig ontdekt worden. Zelf moet je na de behandeling ook nog het een en ander doen om het herstelproces van je ogen te bevorderen, zoals de leefregels voor de eerste tijd na de operatie goed naleven.

Alternatieven
Als je terugschrikt voor de onomkeerbaarheid van een ooglaserbehandeling zijn er enkele alternatieven. Een mogelijkheid is dan implantlenzen en de andere is Conductieve Keratoplastie.
Bij de behandeling met Conductieve Keratoplastie wordt gebruik gemaakt van radiostralen. Hiermee wordt het oog gecorrigeerd, maar door het verouderingsproces zullen je ogen op den duur toch weer achteruit gaan.

Dit artikel biedt natuurlijk slechts summiere informatie. Als je overweegt om je ogen te laten laseren, zul je veel meer  informatie nodig hebben om de beslissing goed geïnformeerd te kunnen maken. Op ooglaserbehandeling.net vind je onafhankelijke informatie. Onder andere over het oog, over oogafwijkingen en over de verschillende technieken. Ook is er aandacht voor de kosten van ooglaseren en hoe ziektekostenverzekeraars en de belastingdienst hiermee omgaan. Zo kun je de voor- en de nadelen, de mogelijkheden en de beperkingen goed afwegen. Daarnaast staan op de site veel tips, bijvoorbeeld bij de keuze voor de ooglaser-kliniek en tal van praktische tips voor en na de behandeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here