Kindermishandeling

0
1010
blog placeholder

Hoe kan iemand misbruik maken van een weerloos kind? De meeste mensen kunnen zich daar niets bij voorstellen.Toch is het een groot probleem, hoe onvoorstelbaar het ook lijkt. Toch komt het veel voor. En het komt voor in alle lagen van de bevolking en in alle bevolkingsgroepen. Kindermishandeling gebeurt op verschillende manieren, maar de gevolgen zijn ernstige fysieke of emotionele schade. Lichamelijke mishandeling wil nog wel eens zichtbaar zijn, maar emotionele mishandeling of verwaarlozing zijn veel subtieler en veel moeilijker te herkennen.Verwaarlozing is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling.

Oorzaken kindermishandeling

Er zijn veel ingewikkelde factoren, die leiden tot kindermishandeling. Enkele risicofactoren zijn:

De ouder is in zijn jeugd ook mishandeld. De opvoedingspatronen, die ouders hebben meegekregen van hun ouders, worden vaak voortgezet in eigen gezin. Zonder inzicht en behandeling gaat de cyclus van mishandeling dan door.
Stress en gebrek aan ondersteuning. Ouderschap is intensief en zwaar. Er zijn ouders, die de zorg voor hun kinderen dragen, zonder de steun van familie of vrienden. Dit geeft vermoeidheid en spanning. Jonge (tiener) ouders hebben het zwaar, omdat ze de kindertijd zelf nauwelijks ontgroeid zijn. Ook de zorg over een kind met een beperking of met gedragsproblemen kan veel stress geven.
Alcohol- en drugsproblemen. Alcohol- en drugsgebruik leiden tot ernstige beoordelings- en inschattingsfouten.Ook door verslaving is de kans groot, dat de ouder meer met zichzelf bezig is dan met het kind en dit kan leiden tot verwaarlozing.
Huiselijk geweld. Getuige zijn van huiselijk geweld, evenals het leven in een chaotisch en instabiel gezin, kan leiden tot emotionele mishandeling.Veel geweld van ouders naar elkaar kan makkelijk escaleren in geweld naar het kind.

Veel fysiek geweld, dat door ouders wordt toegepast, wordt door hen een vorm van discipline genoemd. Een manier om hun kinderen te leren zich te gedragen. Maar er is een groot verschil tussen een tik op de vingers en het verdraaien van de arm van het kind totdat het breekt. Lichamelijke miahandeliong is ook het kind hard met de hand, vuist of een object slaan, schoppen, schudden, of gooien met het kind. Een bijzonder gevaarlijke vorm van mishandeling is het schudden van een baby, waarbij een gefrustreerde opvoeder net zolang met de baby heen en weer schud tot hij ophoudt met huilen. Dit kan leiden tot hersenbeschadiging, neurologische problemen of de dood.

Signalen van mishandeling

Soms zijn er duidelijke tekenen van mishandeling, bv blauwe plekken op vreemde plaatsen of verwondingen, die niet bij de leeftijd van het kind passen. Of de afdruk van een hand of riem, die duidelijk op het lichaam van het kind te zien is. Wat moeilijker te interpreteren is het gedrag van een kind, lijkt het bang om naar huis te gaan? Of duikt het kind in elkaar als je met je hand in de buurt van het kind komt, om een arm om zijn schouder te leggen? Draagt het kind zelfs in de zomer lange mouwen en een lange broek?

Het gebruik van fysiek geweld in de opvoeding is in veel Europese landen verboden. De mate van geweld, die gebruikt wordt door een gefrustreerde ouder, lijdt maar al te makkelijk tot mishandeling en geeft schade. Op deze manier wordt er ook niet gepraat over dat wat anders moet of wat het kind fout doet. Het enige wat het kind leert is uit de buurt van de ouder te blijven en uit angst dingen te laten.

Wat te doen bij kindermishandeling

Een melding maken bij het AMK, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, Tel 0900-1231230
Politie, huisarts, hoofd van de school ofeen vertrouwenspersoon inschakelen.
Kinderen kunnen bellen naar de Kindertelefoon: 0800-0432
Of naar kindertelefoon Chris: 078-6312300

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here