Olie, het einde nadert..

0
856
blog placeholder

Het einde van onze oliereserves nadert. We hebben afgelopen jaar een recordprijs gezien van 147 dollar voor een vat olie. Door de kredietcrisis is de prijs echter weer flink gedaald. Gelukkig zou je zeggen maar in feite is dit geen goed nieuws.

Kredietcrisis

Door de kredietcrisis zit de prijs voor een vat olie nu rond een paar tientallen dollars maar waarom is dit een slechte zaak? Dit betekend namelijk dat er weinig druk is om in alternatieven van olie te investeren. Als de olieprijs hoog ligt betekend dat hoge kosten voor vele sectoren van de economie. Dankzij de huidige economische malaise en een lage olieprijs zijn de investeringen in duurzame energie op een minimale pitje gezet.

Toekomstperspectieven

Onze oliereserves zijn verre van oneindig. Dit realiseerde M. King Hubbert zich ook en stelde op basis hiervan een theorie op. In zijn theorie heeft hij een piek in de olieproductie verwerkt, het zogenaamde Peak Oil moment ook bekend als ‘Hubbert’s Peak’. Op dit moment draait de olieproductie op volle toeren en kan het niet meer worden uitgebreid. Als de vraag naar olie dan nog hoog blijft zal dit een gigantische prijsstijging te weeg brengen. Met als reëel gevolg dat onze economie in elkaar klapt. Een economische crisis, een beurscrash en allerlei andere gevolgen van dien. Maar wees gewaarschuwd een economische crisis als gevolg van de permanente oliecrisis is niet te vergelijken met de huidige crisis. De omvang van zo’n crisis is enorm.

Oplossingen

Om nou de problemen in de toekomst te voorkomen zijn er momenteel twee zeer goede alternatieven voor olie namelijk windenergie en zonne energie. Beide zijn duurzaam wat betekend dat ze niet op kunnen raken of slechts in theorie op kunnen raken. Onze huidige op olie draaiende economie moet dan wel eerst omgezet worden op een economie die draait op duurzame energie. Er moet een zogenaamde energietransitie in gang worden gezet. Dit is echter een hele klus en kun je niet van de ene dag op de andere dag gerealiseerd krijgen. Je zult vele miljarden moeten investeren en ook op tijd moeten beginnen met de transitie van onze economie. Obama lijkt met een energietransitie te willen beginnen. Zo wil hij de productie van duurzame energie verdubbelen en zorgt hij ervoor dat de grote autoindustrie van de VS zich duurzaam opstellen. Er zijn deskundigen die roepen dat het al te laat is en dat een derde oliecrisis onvermijdelijk is maar wie niet waagt wie niet wint! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here