Schaken – Speluitleg

0
1439
blog placeholder

Schaken

Tot mijn 12e jaar kon ik niet schaken, hierna heb ik het schaken via via geleerd.
Hieronder ga ik uitleggen hoe schaken precies in zijn werk gaat.

De voorbeelden kunnen langzaam vervagen, omdat ik steeds hetzelfde plaatje gebruik en aanpas en de aanpassingen weer weg moet halen.
Bij deze alvast mijn excuses  als er soms nog een klein streepje staat. Ik zal zoveel mogelijk uit proberen te leggen via voorbeelden, waardoor het makkelijker is om het te begrijpen.

Schaakbord

U heeft een schaakbord, met pionnetjes. Om precies te zijn: 8 pionnetjes in de kleur wit en 8 pionnen in het zwart. Deze staan allebei aan de 2e rij van de onderkant aan beide kanten. Zie het voorbeeld hieronder.

Pion:

Hier laat ik zien door middel van de rode lijn waar u de pionnetjes neer kunt zetten. Als u uw pion voor het eerst verschuift, mag u kiezen of u deze 1 vakje of  2 vakjes omhoog wilt verschuiven. Stel dat een pion schuin tegenover u staat, dan mag u de pion pakken. Zie het voorbeeld hieronder:

Nu mag zwart wit pakken of andersom (afhankelijk van wie er aan de beurt is). Verder laat ik nu de functies zien van de andere pionnen, zoals de toren, het paard, de loper, de koningin, en de koning.

Toren:

Hieronder de uitleg van de toren, als voorbeeld heb ik wat pionnen weggehaald.

De toren kan dus zowel horizontaal als verticaal bewegen, tot zover mogelijk is. De toren rechts in het hoekje kan nu de toren van uw tegenstander pakken, als deze de toren op de plaats van de bovenste toren zet. De toren links kan de pion pakken, maar dan bent u wel in het nadeel, want dan bent u uw dierbare toren kwijt.

Paard:

Hieronder zal ik de functie van het paard omschrijven. In tegenstelling tot de andere functies kan het paard wel over een pion springen. Zie voorbeeld waar een paard heen kan.

Zoals u kunt zien, kan het paard, of 1 vakje omhoog (maar kan ook weer terug) en 2 vakjes naar rechts of links. Of 2 omhoog en 1 vakje naar rechts of links.

Loper:

Hieronder de uitleg van de loper, als voorbeeld heeft zwart / wit gepakt, en ik heb wat pionnen weggehaald

Zoals u kunt zien, kan de loper schuin over de vakjes lopen, als er geen pion voor staat. De loper rechts onder kan maar 2 vakjes schuin verplaatst worden. Hierna is de beurt van de tegenstander voorbij. Bij een volgende beurt kan de loper helemaal naar de overkant, dus als de loper eenmaal de zijkant heeft bereikt, kunt u niet meer verder.

De koningin

Hieronder laat ik zien waar de koningin naar toe verplaatst kan worden. De koningin heeft de meeste functies, namelijk de zelfde functies als die van de loper en toren.

De koning

De koning kan slechts 1 stap verplaatst worden. Wel kan deze alle kanten op. Als u geen enkele pion meer over heeft, en uw koning nergens heen kan, dan is het schaakmat. Zodra uw koning nog wel een kant op kan dan hoort u uw tegenstander vaak: “schaak” roepen.
Als uw koning nergens meer heen kan is het dus afgelopen, en is het dus schaakmat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here