Marktplaats veilig kopen en oplichters herkennen

0
1039
blog placeholder

Introductie

Bieden. Winnen. Kopen. Wie vind het nu niet leuk om voor de beste prijs mogelijk een leuk dingetje te kopen. Want of het nu een ‘liberty Seated half Dime’ munt uit 1855 is, of een Ipad 2, je vind het te koop op internet. En op Marktplaats kan je van vele prive personen hun overbodige spullen voor leuke prijzen overnemen. Maar hoe kan je zeker zijn dat je het product krijgt waar je je zuurverdiende geld voor uitgeeft? Want helaas.. Niet alle mensen zijn even eerlijk, en zeker een plek als marktplaats is een broednest voor oplichters en zwendelaars.

Types oplichting

In het kort kan je twee hoofdtypes oplichting onderscheiden. De oplichter die je wel het product verstuurt wat aangeboden wordt, maar het product is door slimme foto’s of omschrijving toch anders dan je denkt. Zo kan er een foto staan van een gouden munt, maar blijkt uit de omschrijving dat het gaat om een replica. Of de grootte van het object is heel anders (Immers: Een beeld van 10 cm is iets anders dan eeen beeld van 100cm). De andere optie is oplichterij waarbij je wel betaalt, maar nooit het product ontvangt dat je besteld hebt.

Voorkom risico

Om compleet te voorkomen dat je opgelicht wordt op internet zijn er een paar simpele richtlijnen te benoemen:

Koop alleen van bekende webwinkels of webwinkels met een keurmerk.
Er zijn bedrijven die speciaal bedoelt zijn om te controleren of webwinkels te vertrouwen zijn. Als je bij winkels koopt die dit soort keurmerken hebben kan je er op vertrouwen dat je veilig kan betalen, dat het bedrijf echt bestaat, je privacy zeker is en de winkel zich houdt aan de regels vastgesteld voor online winkelen. Een dergelijk keurmerk wordt bijvoorbeeld afgegeven door ‘Thuiswinkel Waarborg’, ‘Stichting webshop keurmerk’, ‘SGR: Stichting Garantiefonds Reisgelden’, ‘MKBOK.nl’ en ‘digikeur.nl’.
Betaal via veilige betalingsmethoden
Via de meeste websites bestaan er mogelijkheden om te betalen zonder dat de verkopende partij jouw rekening gegevens in handen krijgt. Zo is er ideal van de nederlandse banken, of PayPall bij veel buitenlandse sites. Deze interfaces voeren de betaling voor jou uit, en voorkomen dat de website waar je een betaling aan doet jouw prive gegevens in handen krijgt. Betalen via moneygram of iets dergelijks moet je nooit vertrouwen. Dit is een betalingssysteem waarbij je geen enkel inzicht hebt in de locatie van de ontvangende partij.
Ga het product ophalen als je het niet vertrouwt
Mocht je geen vertrouwen hebben in de betalingswijze of de aanbieder, ga dan niet in zee met de verkopende partij, of ga het product ophalen. Zodra dit laatste geen optie is, heb je een sterke indicatie dat het een oplichter kan zijn.

Oplichters herkennen

Gelukkig zijn er manieren om een idee te krijgen welke aanbieders te vertrouwen zijn en welke niet. Zo kan je vooraf je risico beter inschatten, en kan je besluiten dat het risico te groot is. Dus mocht je besluiten op een veiligsite f advertentie site zoals ebay of marktplaats te willen kopen, hou dan de belangrijkste indicatoren voor oplichters in de gaten. De top 5:

De aanbieder is nieuw op de site
Hoewel iedereen een keer lid wordt van een site, en dus altijd een keer pas sinds kort een lid is, kan het wel een indicatie zijn dat de gebruiker minder te vertrouwen is: Immers, als je wat langer actief bent op een site, en een of twee keer krjgt de site klachten over jou, dan wordt je account geblokkeerd. De enige optie: Een nieuw account aanmaken. Het is zeker niet zo dat alle nieuwe gebruikers oplichters zijn. Echter, gebruikers die al jaren lid zijn van een site, en vele positieve reacties hebben, zijn beter te vertrouwen dan compleet nieuwe gebruikers. Controleer daarom altijd de datum waarop iemand zich geregistreerd heeft. Iemand die een week geleden lid is geworden en nu tientallen telefoons in de aanbieding heeft zou wel eens een verkeerde persoon zijn om dure items van te bestellen.

De aanbieder wil je geen contactgegevens geven, of weigert je de optie te bieden het product op te halen
Iemand die jou een product wil verkopen, zou blij moeten zijn met geld, cash in de hand. Dus als jij aanbiedt het product te komen halen, dan is het logisch als je al snel een moment & plek overeenkomt. Op het moment dat ophalen een groot probleem is, en de verkoper blijft aandringen op versturen per post, is dat een reden om te twijfelen aan de oprechtheid van de verkoper. Probeer een telefoon nummer te krijgen, en bel met de persoon. Als je een adres en naam heb, kan je dat ook een keer in een zoekmachine intikken en kijken of deze persoon bekend is op internet: Vaak kom je al snel op pagina’s terecht waar problemen met deze persoon genoemt worden.

Het product is onwaarschijnlijk goedkoop en in grote aantallen te krijgen
Een product dat in de winkel nieuw 800 euro moet kosten is niet te koop op Marktplaats voor 250 euro, zeker niet als het nieuw in de verpakking zou moeten zitten. De enige manier waarop een product veel goedkoper aangeboden wordt, is omdat het ongewenst is (Het was een cadeautje; ik heb het gewonnen). Dus vaak wordt dit in de advertentie erbij gezet. Echter, als je echt bv een Ipad 2 wint, dan zet je die niet voor 250 euro op marktplaats, maar gewoon voor 50-100 euro onder de prijs van de handelaren op Marktplaats. Zodra je een product voor de helft van de gangbare prijs ziet liggen moeten meteen je voelsprieten uitgaan, en moet je jezelf de vraag stellen: Is dit reeel?
Kijk dan ook even naar de andere producten die aangeboden worden. Is dit de eerste keer dat de gebruiker iets verkoopt, en is hij nieuw? Of heeft hij ook de suske en wiske verzameling er op staan, en een stapel overbodige stenen. In het eerste geval: Voorzichtig zijn. In het tweede geval: Bel de persoon op, en spreek af dat je het product komt ophalen, in plaats van laten versturen. uiteraard, als iemand 20 Ipads kan leveren tegen de helft van de gangbare praktijk is het zeker dat je OF nooit iets ontvangt, OF niet krijgt wat je denkt (Misschien zijn ze gerepareerd, en niet origineel nieuw) OF zijn ze gewoon gestolen.

De intermediair bij betaling wordt gefaked [bij verkoop]
Om zekerheid te bieden van ontvangst van geld voor de verkoper, en het product voor de koper, zijn er diverse methodes om garantie van levering aan te gaan. Zogenaamde Escrow services zijn hiervoor ontwikkelt; Een bank neemt het geld van de koper in ontvangst. Zodra de koper aangeeft het product ontvangen te hebben (Meestal via een postbestelling waarbij voor ontvangst getekend moet worden) wordt het geld overgemaakt naar de verkopende partij. De olichter zal zo te werk gaan: Bij aankoop wordt voorgesteld via een bepaalde bank deze dienst af te nemen. Zodra je bevestigt dit goed te vinden, ontvang je een mailtje van de koper, waarin aangegeven wordt dat jij het geld over zal maken naar de bank. Een paar minuten later ontvang je een mailtje, schijnbaar van de bank, waarin aangegeven wordt dat het geld ontvangen is, en het verzoek het product te versturen naar de koper. Echter, als je goed naar het mailtje kijkt, is er OF een niet bestaand mail adres opgegeven (no_reply@bank.com) of is de afzender weliswaar de juiste bank (bv escrow@bank.com), maar blijkt dat bij het drukken op beantwoorden het email adres waar je mail naartoe stuurt heel anders (escrow_service_bank@hotmail.com). Bekijk daarom dit soort mailtjes extreem nauwkeurig. Via de links in de email kan je ook verder komen: Opent de link inderdaad de pagina van de bank? Bekijk het adrres in de adresbalk van je browser om te zien of het ECHT de bank is die geladen wordt.

De verkoper wil geen veilige betaling aangaan
Er zijn tientallen excuses mogelijk waarom de verkoper niet via bv paypall betalingen wil ontvangen. De beste hierbij is nog: Ik heb te vaak meegemaakt dat ik een product stuur, maar de koper geeft bij paypall aan dat het niet aangekomen is. En dan haalt PayPall het geld van mijn rekening; Als je geld overmaakt, en de verkoper stuurt het product aangetekent, dan hebben beide partijen zekerheid: De verkoper: Die krijgt zijn geld terug als het product anbders is als verwacht, of niet aankomt. De koper: Aan de hand van het afleverbewijs van de post kan hij bewijzen dat het product geleverd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here