Relatiemarketing, Netwerkmarketing, Multilevelmarketing (ook wel mlm), wat het nou echt is.

0
3200
marketing

Beter gezegd het reclame maken voor aangeboden diensten langs een bestaand netwerk. In z’n netwerk kennen personen elkaar. Doordat je het vertrouwen hebt betreffende een bepaald product kun je dat overbrengen op relaties in je netwerk. Dat kan in je persoonlijke omgeving zijn, bij vrienden en/of kennissen, maar ook bij zakelijke relaties. Feitelijk alle relaties in je omgeving. Het doel is uiteraard om die producten of diensten aan de man te brengen. Multilevelmarketing is dus gewoon een manier om reclame te maken.

Vergelijkbaar met MOND TOT MOND promotie. Je bent enthousiast over de geleverde dienst van een bedrijf. In een gesprek met een vriend komt dat type dienstverlening aan bod. En wat doe jij? Je beveelt dat bedrijf aan! Dat gaat automatisch. En dat betekent dus, gratis reclame voor dat bedrijf. Het is dan goed mogelijk dat die vriend het gaat gebruiken. Is hij ook optimistisch, dan gaat ook hij vanzelf reclame maken voor dat bedrijf. Of je bent naar de bios geweest en hebt een hele leuke film gekeken en dat vertel je dan aan je (Facebook) vrienden. Zonder dat je het door hebt promoot je die film en maak je dus reclame voor de film en mogelijk ook nog voor de bioscoop! Wat zou het toch prettig zijn als jij (en je vriend, familie, vrienden en kennissen) daar iets aan kon verdienen.

Netwerkmarketing gaat in beginsel op dezelfde wijze. Jij adviseert de dienst aan personen in jouw netwerk aan. En personen in jouw netwerk doen dat weer in hun eigen netwerk. Zij worden klant, maar nu krijg jij een vergoeding voor je aanbeveling. Je wordt hierdoor een soort van tussenpersoon. Net zoals bijvoorbeeld een verzekeringsagent voor verschillende verzekeringsmaatschappijen is. En natuurlijk doe je dat het liefst voor producten of diensten waar je affiniteit mee hebt. Het is een wijze van reclame maken en verkopen in een netwerk. Dus, een door de bedrijven, bewust gekozen wijze van reclame maken. De grote reclamekosten die een bedrijf dan niet hoeft te maken worden gebruikt om jou (en jouw netwerk) een beloning te geven. En het gaat dus niet, zoals velen denken, ten nadele van die goede bekende, vriend of familielid. (Tenminste niet met onze diensten.) Nee, zelfs in tegendeel. In veel gevallen doe je jouw netwerk dus een plezier. Je kunt je producten of diensten veelal voordeliger aanbieden. Is daar dan iets mis mee? Als je normaal gesproken toch al voor een dienst betaald, dat jouw vriend een klein deel uit die kosten vergoed krijgt? Je gunt toch liever jouw vrienden of kennissen dat geld in plaats van dat het bedrijf, waar toch al zoveel verdient word!?

Oh ja, laat ik het niet vergeten! In veel gevallen lijkt het een hele flashy business met snelle jongens. Heel eerlijk, soms is dat ook wel een beetje zo, maar meestal valt het wel mee. Twijfel je om aan een netwerkmarketing bedrijf mee te doen? Onderzoek dan gewoon het betreffende netwerkmarketing bedrijf en bepaal of het iets voor je is. Denk daarbij aan dingen als investeringen. En het voornaamste is, hoe jij je geld ermee kunt verdienen. Kijk goed naar de mogelijkheden. Overigens houd ik zelf ook niet van die poeha. Ik ben meer van doe maar gewoon dan doe je gek genoeg.

Netwerkmarketing is dus gewoon een marketingmiddel waarbij de werknemers, nu dus zelf ondernemer, verdienen door het aanprijzen van producten of diensten aan de mensen in hun persoonlijke of zakelijke netwerk.Over de eventuele verkopen krijgt men dan betaald. Overigens is netwerkmarketing een afgeleid verlengstuk van netwerken. Het leggen en onderhouden van contacten met andere mensen die elkaar mogelijk ooit voordeel op kunnen leveren.