Luizen bestrijden met het lieveheersbeestje

0
910
blog placeholder

 

Lieveheersbeestjes houden van luizen en kunnen daarom op een verantwoorde manier de luizenpopulatie in de tuin verminderen. Met een lieveheersbeestjesvriendelijke tuin kunnen ze naar uw tuin worden gelokt.

 

Het leven van een lieveheersbeestje

 

Als een volwassen lieveheersbeestje ontwaakt uit zijn winterslaap zoekt hij een voedselrijke plek waar hij zich te goed doet. Daarna gaat hij op zoek naar een vrouwtje. Omdat de bevruchting uren kan duren, loopt het vrouwtje rond met het mannetje op haar rug en ondertussen eet ze de luizen op die ze tegen komt. Daarna gaat het vrouwtje op zoek naar een geschikte plek om haar eieren te leggen. Ze legt de eieren in de buurt van een luizenrijke plek zodat de jongen voedsel hebben als ze uit het ei komen. Het vrouwtje gaat weg zodra ze de eieren heeft gelegd.

 

De larven zijn doorzichtig en eten nog geen volledige luizen maar maken een gaatje in de luizen om ze vervolgens leeg te zuigen. Voordat de larve verpopt tot lieveheersbeestje vervelt hij zich drie keer. Als de larve is verpopt is het een geel kevertje geworden. De stippen verschijnen pas na een aantal uren. Het diertje wordt donkerder en krijgt langzaam aan zijn uiteindelijke kleur. De jonge lieveheersbeestjes zoeken een plek om te overwinteren de oudere gaan voor de winter dood. De kleur van het dekschild en het aantal stippen zegt iets over de soort en heeft niets met de leeftijd van het beestje te maken. De meeste lieveheersbeestjes leven van luizen een enkele soort leeft van planten.

 

Verdedigen tegen vijanden

 

Door hun felle kleur geven ze de waarschuwing af aan hun vijanden dat ze vies smaken en giftig zijn. Als ze worden aangevallen trekken ze hun poten en antennes in en doen ze alsof ze dood zijn. Er loopt geel vocht uit hun poten dat vies ruikt en smaakt.

 

Voedsel

 

Een lieveheersbeestje eet wel ongeveer 100 luizen per dag. Omdat hij slecht ziet werkt hij systematisch. Hij begint onderaan een bladstengel en loopt recht naar boven. Ondertussen eet hij elke luis op die hij tegen komt. Bladluizen zitten vastgezogen aan de stengel en zijn doordat ze niet kunnen ontsnappen een gemakkelijke prooi. Als het lieveheersbeestje geen luizen meer vindt gaat hij op zoek naar een andere voedselrijke plek.

 

Lieveheersbeestjes lokken door:

 

–         Geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

–         Lieveheersbeestjes komen als er voldoende voedsel te vinden is. Bestrijd de bladluizen dus niet meteen.

–         Zorg ervoor dat de beestjes kunnen overwinteren. Ze overwinteren in groepen in plant en bladafval, holle stengels, houtwallen, speciale kastjes en in de kieren en gaten van huizen.

–         Haal lieveheersbeestjes niet uit hun winterslaap dan gaan ze dood.

–         Larven kunnen niet zien en ruiken en vinden voedsel door er tegen aan te lopen. Zet ze daarom in de buurt van een luizenkolonie.

–         Lieveheersbeestjes leggen graag eitjes bij de netelbladluis. Deze luizen zijn vrij onschadelijk voor de planten. Ze zitten op de brandnetels. Zet een bak met brandnetels in de tuin.

 

Lieveheersbeestjes kopen

 

Het is ook mogelijk om lieveheersbeestjes te kopen om zo een populatie in de tuin op te bouwen. De beestjes worden als larve geleverd. De larve kan niet vliegen en zal bij voldoende voedsel en een goede schuilplek blijven al eet hij nog niet zoveel luizen als een volwassen kevertje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here