Moederdag, herkomst en ideeen

0
1582
blog placeholder

Moederdag komt er weer aan. Elke tweede zondag van mei is de dag waarop moederdag gevierd wordt. En dit is niet alleen in Nederland zo. Ook in de meeste andere europese landen, alsmede in de Verenigde staten van Amrika wordt moederdag op die dag gevierd. In 2011 is moederdag dus op 8 mei, voor 2012 op 13 mei.

Geschiedenis

Hoewel er bij de oude Grieken al sprake was van rituelen ter ere van de moeder der goden, Rhea, hebben we de traditie van moederdag zoals we die nu kennen aan een veel recentelijker persoon te danken. Op zondag 14 mei 1905 overleed de moeder van Anna Marie Jarvis. Haar moeder Ann Jarvis was actief in diverse verenigingen die de belangen van vrouwen behartigden. Om haar moeder te eren, heeft Anne zich ingezet bij de lokale kerken om op de tweede zondag van mei een speciale kerkdienst voor moeders te houden. En met succes. Eerst in de staat Virginia, en daarna in de hele VS werd het gebruik opgepikt. In 1914 werd de tweede zondag officieel een feestdag ter ere van moeders in de VS. Deze dag is vervolgens door vele landen overgenomen.

Wat te doen op moederdag.

Uiteraard is moederdag een mooi moment om weer aandacht te besteden aan je moeder. Zeker enkele jaren nadat kinderen op zichzelf gaan wonen, kan het contact tussen ouders en kinderen minder frequent worden. Als gevolg van een drukke baan schieten de bezoekjes aan ouders er nog wel eens bij in. En zeg nu zelf, een bezoek van de kinderen is toch een van de mooiste cadeaus die je als moeder kan ontvangen?

Voor diegenen die ook graag een cadeautje meenemen, hierbij een aantal cadeau-ideeen.

Een fotoboek van het afgelopen jaar
Dankzij digitale camera’s en digitaal drukken is het heel eenvoudig geworden om een persoonlijk fotoalbum te maken. Bij grote warenhuizen en electronica zaken kan je nu online je eigen foto album opmaken en laten drukken. Binnen een week heb je zo al je eigen foto album in handen. Zo kan je je moeder een overzicht geven van jouw leven over het afgelopen jaar. Eenc adeau dat door elke moeder gewaardeerd wordt.

Een bos bloemen
Traditioneel maar nog steeds gewaardeerd. De kunst hierbij is wel dat je de bloemen kiest die je moeder mooi vind. Hoewel je zelf misschien van een bos tulpen heel blij wordt, vind je moeder misschien een mooi zelfgeplukt veldboeket veel mooier.

Een verwendagje weg
Een dag naar de sauna, massage en of zonnebank. Een heerlijke dag ontspannen voor haar en een vriendin. Kies voor een cadeaubon voor een sauna waar ze zelf niet naartoe zou gaan, bijvoorbeeld in de bossen van de hoge Veluwe, zodat het een echt dagje weg wordt. Heb je voldoende budget? Plak er dan een overnachting aanvast.

Iets lekkers
Nodig je moeder uit om te komen eten, en kook een driegangen menu vers. Of bak een taart welke je meeneemt. Het gaat er hier niet om WAT je meeneemt, maar dat je het zelf gemaakt hebt, voor haar.

Digitaal fotolijstje
Wederom een cadeau uit het digitale tijdperk. Op een digitaal fotolijstje kan je een heleboel foto´s zetten, welke vervolgens als een soort diaserie getoont worden. Geef het lijstje voorgellanden met een serie foto´s van je familie van het afgelopen jaar, en ook een aantal hele oude familie kiekjes, en dit wordt het dierbaarste cadeau.

Een tijdschrift
Tijdschriften worden altijd gewaardeerd. Een abbonnement op een tijdschrift is dan ook het ideale geschenk. Vind wel vantevoren uit welk tijdschrift je moeder bv in wachtruimtes bekijkt. VT wonen? Libelle? Of misschien wel de Focus.

Een leuke cursus
Vind uit wat je moeder nu als hobbie heeft. Is er een cursus die daarbij aansluit? Of heeft ze een droom? Leuk om daar een ingang voor te geven!

Bad-verzameling
Heb je een moeder die graag in bad gaat? Leef je uit in de vele winkels met badzout, gels en beurtjes en laat een leuk bad-en-douche pakket samenstellen.
Koppeling met Vaderdag
Enkele weken na moederdag is het vaderdag. Geef je moeder deel een. Geef je vader deel twee. Dus: Een weekendje weg voor twee; Geef voor moederdag je moeder een set kaarten voor toegang in een leuk museum, geldig na 1 juli. En voor vaderdag vervolgens een overnachting voor 2 in de stad van het museum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here