Het is belangrijk voor kinderen, dat ouders naar hen luisteren. Zo leren kinderen, dat ze er toe doen, belangrijk zijn en dat ouders van hen houden. Ook als pubers hun vrienden hebben om mee te praten is het nog belangrijk om de communicatielijnen open te houden naar je kinderen. Zodat ze weten altijd met hun problemen bij de ouders te mogen komen. Luister goed naar je kinderen, ondersteun hen, zodat het contact goed blijft. Hier volgen een paar tips:
1. Maak tijd voor je kinderen. Gezinnen zijn vaak erg druk, zodat er weinig tijd overblijft om met elkaar door te brengen. Het maken van eenvoudige veranderingen, zoals het samen eten ’s avonds kunnen al de gelegenheid bieden om tijdens de maaltijd met elkaar te praten. Probeer ook tijd vrij te maken voor elk kind apart, zodat het kind in privacy met jou als moeder of vader wat kan vertellen. Er zijn altijd onderwerpen, die broers en zussen niet hoeven te weten.
2. Ga actief luisteren. Om je kind te leren praten en zich te uiten, kun je proberen terug te geven wat je hoort. En te vragen of je duidelijk hebt begrepen wat er verteld werd. Op deze manier leren ze niet alleen de dingen duidelijk over te brengen, maar ook dat bijbehorende gevoelens van belang zijn.
3. Oordeel niet. Hoe ouder de kinderen worden, hoe groter en soms ook ernstiger de onderwerpen worden, waar ze over willen praten. Ook gaan kinderen in hun puberteit beslissingen nemen, die je als ouders niet zo verstandig of leuk vindt. Vaak willen ze praten over dingen, waar ze mee zitten. Dat zullen ze niet gaan doen als ze weten, dat jij als ouders wel klaarstaat met een oordeel. Laat ze weten, dat ze hun eigen beslissingen moegen maken, hun eigen vrienden mogen kiezen. Laat ze ook fouten mogen maken. Ook gesprekken over waarden en normen zijn belangrijk. Wel je mening uiten als ouders, maa ook luisteren naar de zich vormende mening van je kind is belangrijk.
4. Wees ondersteunend en empatisch. Probeer altijd de situatie te bekijken vanuit het standpunt van je kind. Ook als het dom of onmogelijk lijkt vanuit jouw positie als volwassene. Het kan erg belangrijk zijn voor je kind. Een jong kind kan de dingen nu eenmaal niet zien vanuit het standpunt van de volwassene. Dus moet je als ouders aan de slag gaan om het vanuit het kind te bezien en te begrijpen. Natuurlijk hoeft er niet altijd te gebeuren wat het kind wil, maar luisteren en uitleggen, dat je het begrijpt, maar dat het niet kan is beter, dan de mening van het kind als onbelangrijk afwijzen. Neem gevoelens van een kind serieus. Je kunt voor je kind niet voorschrijven hoe hij zich moet voelen na een teleurstelling of overwinnig.