klimaatsverandering

0
1377
blog placeholder

klimaatsverandering

Verandert het klimaat nu wel of niet?

Laten we beginnen met het belangrijkste standpunt, welke nooit uit het oog verloren moet worden: Het klimaat verandert. Zowieso, continu en zonder enige twijfel. Zo heeft de aarde minimaal 5 grote ‘ijstijden’ of glacialen gekend, periodes waarin het extreem koud was, de koudste zelfs zo koud dat de aarde zelfs op de evenaar permanente vorst kende. Daarnaast zijn er periodes tussen de glacialen in, de interglacialen. Hierin is het warmer, soms zo warm dat er geen plekken meer zijn waarop de aarde permanent bevroren is. Dus verandert het klimaat: Ja, het klimaat verandert

Hoe definieer je verandering

Het klimaat is niet gedefinieerd met alleen maar een gemiddelde temperatuur en neerslag gerealiseerd. Belangrijk zijn ook de extremen in het dagelijks weer. Dus: hoe veel hittegolven hebben we gehad. Hoe stond het met het neerslag tekort (De daadwerkelijk gevallen hoeveelheid water, in relatie tot de potentiele verdamping), stormen en extreme stortbuien (Zogenaamde olkbreuken, welke leiden tot overstromingen). De definitie van verandering van klimaat is lastig te stellen. Dit is ook een van de redenen waarom er uberhaupt discussie is over verandering van klimaat.

Klimaat en korte termijn weer

Vaak gehoord is her argument: Je kan het weer nu niet gebruiken om aan het klimaat te rekenen, want klimaat zijn lange termijn processen. Uiteraard klopt de uitspraak dat klimaat over langer termijn bekeken moet worden. Het probleem is natuurlijk: Wanneer is een trend een trend? 10 jaar bovengemiddeld? 100 jaar? Of zelfs 1000 jaar? Traditioneel werd met honderden jaren gerekend. Echter, de veranderingen die nu gaande lijken te zijn, spelen zich wel af op veel korte tedsperiodes. We zien dat we warmte en koude records blijven breken. De maand april van 2011 was de warmste gemeten sinds 1706. De maanden april van 2004, 2005, 2007, 2009 en 2011 staan allemaal in de top 10 warmste april maanden sinds 1706. Hieruit kan je opmaken dat er verandering plaats vindt: Je gebruikt dan het huidige weer, en plaatst deze in de trend over lange termijn; Dan wordt het snel duidelijk dat het wel bijzonder is. Weer wat slechts 10 keer in 200+ jaar voorkomt, zou je een keer in de 20 jaar verwachten. Statistisch is de kans extreem klein dat je dan 5 van deze gebeurtenissen in een periode van 10 jaar krijgt. Dit alleen is al genoeg om tot de conclusie te komen: Er gebeuren interessante dingen met het weer.

Zijn de huidige weerpatronen bijzonder?

Bijzonder is altijd lastig te bepalen. Om uit te gaan van het weer zoals dat ooit plaats heeft gevonden op aarde dan kunnen we rustig zeggen dat het weerpatroon wat we de laatste jaren gezien hebben niet extreem is voor deze regio. Het kan veel warmer, droger, natter en kouder. Echter, als we uitgaan van het weer zoals we dat als mens gemeten en vastgelegd hebben (De weer databanken gaan slechts terug tot 1705, toen Nicolaas Cruquius begonnen is dagelijks het weer te noteren) dan zien we wel dat er een duidelijke verandering gaande is. Het wordt langzaam warmer. Was de gemilldelde jaarftemperatuur in de bilt in 1901 nog tussen de 8.5 en 9.5 graden celcius, voor de laatste 10 jaar ligt deze temperatuur bij 10.5 graden., Dat is een ruime graad stijging in gemiddelde temperatuur in slechts 100 jaar.

Wat veroorzaakt deze verandering?

Dat is een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden, omdat het weer zo complex is. Zoals een oud gezegde in de ‘chaos theorie’ zegt: Een opvliegende vlinder in Rome veroorzaakt een storm in Peking: Heel veel factoren grijpen op elkaar terug als het om het weer gaat. Ik begon dit artikel al met de uitspraak: Het klimaat verandert altijd en continue. Dit komt omdat er een complex samenspel is tussen de stand van de zon ten opzichte van de aarde, de ijsbedekking op aarde, de termperatuur van de oceanen, de hoogte van broeikasgas concentraties, de hoeveelheid plantenmassa en het weer op aarde. Er zijn statische links gemaakt tussen de concentratie van broeikasgassen (CO2, methaan etc) en de hoogte van de temperatuur op aarde. De moet die gassen zien als een soort van reflector: Als warmte de moleculen raakt, dan kunnen de moleculen die warmte opnemen, om ze even later weer af te geven. Echter, bij het afgeven kan dat alle kanten op gebeuren. Dus ook terug richting de aarde. Zo straalt de warmte dus niet weg, maar blijft gevangen. Zoals een kas: Je krijgt wel steeds meer warmte, en raakt dit niet meer kwijt. Waarschijnlijk is dit een van de hoofdredenen waarom we zeer snelle veranderingen zien: We hebben gedurende de laatste decennia heel veel van deze gassen gemaakt, door olie en gas uit de aarde te pompen en te verbranden. Echter, klimaatsverandering is een natuurlijk proces. Dus we hebben het wellicht versnelt, maar niet compleet veroorzaakt. DIt is ook het hoofdargument van mensen die niets willen doen: Verandering vind toch wel plaats.

Waarom is het een probleem?

Als klimaatsverandering altijd al plaats heeft gevonden, waarom is het nu een probleem? Om te beginnen: Door de extremen in het weer, en de verschuiving van weerpatronen, worden plekken waar nu veel mensen wonen, vaak minder goed bewoonbaar. Dankzij extreme winters & zware zomerstormen raken infratructuur beschadigt. Mensen kunnen hun woningen niet meer warm houden, en landbouwgewassen kunnen niet meer groeien. Overstromingen worden ook extremer. Op zich zijn dit allemaal dingen die de natuur promi aan kon. Echter, we hebben zoveel natuur in cultuur gebracht, dat de veranderingen niet makkelijk meer opgevangen kunnen worden: Diersoorten kunnen niet meer vrij bewegen. Populaties zijn te klein om zich goed aan de veranderingen aan te passen. Daarom lopen we het risico grote delen van de diersoorten te verliezen, en worden ook onze meest dicht bevolkte gebieden steeds minder bewoonbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here