Breakdance

0
3328
blog placeholder

Introductie

Een andere naam voor breakdance (dansstijl) is breaking of b-boying. De Hip-Hop cultuur bestaat uit breakdance, rap, graffiti en dj-en. Breakdance is eigenlijk een combinatie van verschillende dansen. Breakdance heeft bijvoorbeeld bewegingen overgenomen van de traditionele Afrikaanse dans en de Braziliaanse Capoeira.

Geschiedenis

Eind jaren zeventig is breakdance ontstaan. Tijdens de dansfeesten die ze op straat houden in New York daagden jongeren elkaar uit doormiddel van een dans. Dit soort uitdagingen gingen meestal tussen verschillende buurten. In plaats dat bendes ruzies uitvochten door met elkaar op de vuist te gaan deden zij het op een andere manier, ze vochten het namelijk uit door middel van een dans.

Wat de DJ’s waren opgevallen was dat de dansers meestal maar op sommigen stukken van de tracks los gingen. De DJ’s zorgden er nu dus voor dat ze nu met twee draaitafels en twee dezelfde platen klaar stonden, zodat die delen van de track steeds opnieuw konden afspelen. Hier komt de naam The Breaks vandaan. Hier bedoelde ze de delen van de track mee waar mensen dus uit hun dak gingen. Dansers die op deze delen van een track uit hun dak gingen noemde ze Break Boys, dit veranderde later naar B-Boys (afkorting). De dans werd daarna b-boying genoemd.

In de stad New York begon men naast het dansen ook steeds meer te rappen. Ook kwam er steeds meer graffiti bij kijken. Al deze elementen bij elkaar vormde de nieuwe Hip-Hop cultuur (breakdance, rappen, graffiti en DJ-en). Dit werd al snel bekend in Amerika, later werd het ook al snel bekend in andere landen.

Eind jaren tachtig nam de populariteit af. Dit gebeurde zowel in Amerika als in Europa. Breakdance was bijna uitgestorven maar begin jaren negentig kwamen er nieuwe Europese dansers. Deze dansers gingen naar Amerika om nieuw leven in breakdance te blazen, bekende dansers waren Storm (Duits) en Maurizio (Italië).

Crews

Wanneer een groep breakdancers tegelijk danst wordt dat een crew genoemd. Tijdens een battle strijden de crews tegen elkaar om de battle te winnen. Een crew bestaat meestal uit circa acht personen, maar dit kan echter wel variëren.

New York kende erg veel crews, toch was er eigenlijk maar één echt bekend. Dit was namelijk De Rock Steady Crew, breakdance kreeg door hen bekendheid. In Nederland stond zelfs in 1984 De Rock Steady Crew op nummer één in de TOP 40. Er verschenen toen ook verschillende films in de bioscoop zoals Breaking en Beatstreet.

Battles

Bij een battle draait het allemaal om wie de beste danser is. Dit wordt bepaald door een jury. Er zijn veel verschillende battles. Zo zijn er bijvoorbeeld 1 vs 1, 2 vs 2, crew battles en “seven to smoke”. Bij de laatste vorm breakdancen acht b-boys tegen elkaar. De battle duurt ongeveer twintig minuten en is pas afgelopen wanneer één van de b-boys de overige zeven b-boys heeft verslagen (“gesmoked heeft”).

Competities

In Nederland zijn er tegenwoordig ook een paar breakdance-competities. Men had graag dat de battles wat meer gestructureerder waren. Er werden daarom competities opgezet. Dit ging via regionale voorrondes die gevolgd werden door een finales die landelijk worden gehouden tussen de voorronde winnaars.

Bekende competities in Nederland zijn op dit moment Spinoff en Dutch B-boy Championships. Wanneer je wint ga je naar een finale die internationaal wordt gehouden. Ook in het buitenland zijn er veel grote competities die internationaal worden gehouden, zoals Battle Of The Year, Freestyle Session, Circle Kingz en Evolution.

Tegenwoordig

Breakdance is één van de meeste populaire dansstromingen van de laatste jaren. De dans behoort nog steeds tot de Hip-Hop cultuur. De Battle of the Year is inmiddels de grootste Breakdance wedstrijd ter wereld. Er komen veel verschillende nationaliteiten naar dit feest toe. Voorbeelden van Amerikaanse groepen zijn Rhytm Bugz, Circle of Fire, HaviKoro, Groundzere en Skill Methods. Voorbeelden van Europese groepen zijn Flying Steps, Barcelona Addictos, Suicidal Lifestyle, The Vagabonds en Wanted. Voorbeelden van Zuid Koreaanse groepen zijn Ob O Wang, Expression en Rivers. Breakdance is inmiddels over de hele wereld verspreid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here