Klaar voor de feestdagen?

0
1165
blog placeholder

Veel mensen kampen ieder jaar weer met het onbehagelijke gevoel dat de feestartikelen die voorbarig in de etalages liggen hen bezorgen.

Sinterklaas en Kerst worden pas in december gevierd, maar het einde van de zomer betekent al ´groen licht´ voor de meeste winkels die hun schat aan winterproducten rijkelijk aanbieden.
Sommige klanten worden hier echt gelukkig van, anderen hechten geen belang aan, terwijl het grootste deel van de consumenten raakt teleurgesteld.

Verheugen op de feestdagen

De gezellige stemming daalt onherstelbaar voor degenen die een speciale aandacht aan de bovengenoemde gebeurtenissen willen besteden.

Persoonlijk vond ik altijd de feestdagen in de winter een bijzondere tijd, waarop ik me altijd verheugde. Dat gevoel van ´bijzonder´ is nu ver te zoeken. Pepernoten ben je nu rond de aankomst van Sinterklaas al beu. De magie van de pakjesavond in december wordt tenietgedaan door een opgejaagde vertoning. Ik vind niet dat het feestdagengevoel versterkt wordt door de overhaaste acties van de winkeliers, integendeel. Die pakken het feest zelfs van de kinderen af, die al vanaf september hun schoenen zetten en hun liedje voor de Sint zingen, in de blije veronderstelling dat hij onderweg is. De situatie zorgt op deze manier voor een te lange spanningsopbouw voor de kleintjes.

´Ik hou van Sinterklas en Kerst, hoe eerder, hoe beter´, hoor ik sommige mensen zeggen.´Dat gevoel van feestdagen kan ik op deze manier langer vasthouden´, menen ze.

Natuurlijk zijn mensen nu eenmaal verschillend en ze hebben allemaal hun eigen denkwijze.

Winkels en de feestdagen

Kruidvatmedewerkers, bijvoorbeeld, ervaren het vroeg beginnen van het opbouwen van de seizoenafdeling als ´prettig´ en ´minder vermoeiend´. Volgens hen betekent een degelijke presentatie van de feestartikelen veel werkuren, die ze anders zouden moeten delen over een paar weken tijd, in de avond.

Je kunt deze omstandigheden vergelijken met het boeken van een toekomstige vakantie via media of reisorganisaties. Daarmee ben je ook al van tevoren mee verleid en het blijkt geen probleem te zijn.

Je kunt ook de kerstverlichting en de kerstbomen, die veel te snel de Sinterklaas en de pieten wegjagen uit ons land, als een bron van commerciële winst voor de handelaars beschouwen.

Dit laatste is, volgens de woordvoerder van de landelijke Albert Heijn, mevrouw Rianne van der Sar, niet het reden van het vroegtijdige aanbod van pepernoten en speculaas in de supermarkt: ´ Die hebben wij al geïntroduceerd in onze filialen op verzoek van onze klanten, die behoefte aan deze producten hebben nu dat het weer kouder is aan het worden. Ze zijn nog niet in feestelijk papier verpakt; daar zullen we pas vanaf half oktober voor zorgen, wanneer het kinderfestijn begint, met allerlei lekkernijen in aantrekkelijke emballages met Sint en Piet erop.´

Of half oktober ook te vroeg is? Naar mijn idee nog wel…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here