De spouwmuur
Woningen die gebouwd werden voor 1930 hadden nog geen spouwmuur. De muren van deze woningen lieten vocht door. Daarom werd de spouwmuur ontwikkeld. Een spouwmuur is een dubbele muur met een luchtruimte van 5 a 6 cm ertussen. Dit is de spouw. De buitenmuur wordt nog wel nat maar de binnenmuur niet meer.
De oliecrises in de jaren `70 zorgde voor steeds maar stijgende energieprijzen. Door isolatiemateriaal aan te brengen in de spouwmuur werd het energieverbruik lager en konden de mensen besparen op hun energierekening. Bovendien werd het jaren gesubsidieerd door de overheid. Woningen die gebouwd zijn na 1975 zijn tegenwoordig allemaal voorzien van spouwmuurisolatie.
Isoleren
Een isolatiebedrijf kan de spouwmuren controleren. Het bedrijf controleert de spouw op betonresten en vervuiling. Door aanwezige vervuiling wordt het isolatiemateriaal onregelmatig verdeeld waardoor koudebruggen en vochtproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast wordt gekeken naar de breedte van de spouw en de conditie van de voorgevel. De kwaliteit van het voegwerk moet goed zijn en vochtproblemen moeten eerst worden verholpen. Bij een spouw die niet geïsoleerd kan worden kunnen de muren aan de binnen of buitenkant geïsoleerd worden.
Buitenkant isoleren
Bij buitenkantisolatie worden de muren bekleed met isolatiemateriaal, daarop komt een wapening en dit wordt afgewerkt met bijv. pleisterwerk of plaatmateriaal.
Voordelen – Koudebruggen zijn gemakkelijk op te lossen, de grootte van de ruimtes binnen blijven intact, tijdens het isoleren kan in de woning worden gewoond en de muren kunnen warmte en vocht blijven opnemen en afgeven.
Nadelen – Door een veranderende buitengevel zal er een vergunning aangevraagd moeten worden. Bovendien is het niet altijd eenvoudig om het geheel netjes af te werken.
Isoleren aan de binnenkant
Aan de binnenkant kan een extra voorzetwand worden bevestigd met isolatie ertussen. De wand kan bijv. worden afgewerkt met gipsplaten.
Voordelen – Het is relatief goedkoop en leidingen kunnen netjes worden weggewerkt.
Nadelen – De voorzetwand moet dampdicht worden gemaakt omdat de isolatie aan de warme kant van de muur is bevestigd kan dit condensvorming veroorzaken. De ruimtes worden kleiner, stopcontacten en schakelaars moeten naar voren worden gehaald en deuren en ramen moeten worden afgewerkt. Er is meer kans op koude bruggen en schimmels. Tijdens de werkzaamheden is het niet goed mogelijk om in het huis te blijven wonen.
Materialen
Er worden technische eisen gesteld aan de materialen voor de spouwmuurvulling die zijn vastgelegd in KOMO – certificaten. Er worden bijv. eisen gesteld aan het minimum volumegewicht. Bovendien mogen de materialen geen vocht door laten. De materialen kunnen worden onderverdeeld in drie soorten. Dit zijn de schuimstoffen zoals PUR – schuim, vezelvormige materialen zoals glas en steenwol en korrelvormige materialen zoals polystyreen schuimparels. De waterdamp kan door de spouwmuurvulling gewoon van binnen naar buiten. Ze absorberen geen vocht en hebben een hoge isolatiewaarde. De isolatiewaarde van de verschillende materialen komt met elkaar overeen.
Isoleren van de spouw
Met speciale apparatuur wordt het isolatiemateriaal in de holle spouwruimte gebracht. Op de kruising van horizontale en verticale voegen worden gaatjes geboord in de buitenwand met een doorsnee van ongeveer 20mm. Dit wordt gedaan aan de hand van een speciaal gaten patroon voor een goed verdeelde spouwmuurvulling. Na het isoleren worden de geboorde gaten weer dichtgemaakt.
Voordelen – Er is geen wijziging of renovatie voor nodig.
De meeste erkende isolatiebedrijven zijn aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN – Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven. De bedrijven hebben een eigen kwaliteitsbewaking. Het gebruikte isolatiemateriaal wordt gekeurd door een onafhankelijke instantie. (IKOB – BKB)
Ventileren
Slecht geïsoleerde, oudere woningen hebben een natuurlijke ventilatie door de vele kieren. Door de woning te isoleren verdwijnen veel van deze kieren. Om vocht problemen te voorkomen moet de ventilatie worden verbeterd. Dit kan door ventilatieroosters aan te brengen en te zorgen voor een goede afzuiging in de keuken, badkamer en het toilet