Hoe groot is de kans op misselijkheid na een operatie?

0
1926
blog placeholder

De een is kotsmisselijk na een operatie, de ander heeft nergens last van. Hoe kan dat?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bepaalde groepen mensen meer kans hebben op misselijkheid na een operatie dan anderen.
Is het te voorspellen of u een grote kans heeft om misselijk te zijn na een operatie? Ja.

Vrouwen hebben een grotere kans op misselijkheid dan mannen.
Het blijkt dat vrouwen een groter kans hebben op misselijkheid dan mannen. Maar of het zo is dat vrouwen ‘nu eenmaal’ gevoeliger reageren, dat is de vraag. Het blijkt namelijk dat na bepaalde ingrepen de kans op misselijkheid groter is. Het gaat dan om gynaecologische operaties, borstoperaties, plastische chirurgie.
Het zal u duidelijk zijn dat het, zeker in de eerste twee gevallen, meestal vrouwen zijn die deze ingrepen ondergaan.

Aard van de ingreep en duur van de ingreep.
In de vorige alinea kwam al naar voren dat na sommige operaties de kans op misselijkheid groter is. Naast gynaecologie en plastische chirurgie, zijn onder andere ook KNO, schildklieroperaties, grote orthopedische ingrepen en operaties in de buikholte berucht.
Ook de duur van de ingreep lijkt van invloed te zijn. Iedere 30 minuten dat een operatie langer duurt vergroot de kans op misselijkheid.

Manier van verdoving en pijnbestrijding.
Er zijn verschillende manieren om narcose te geven. Grofweg gezien zijn er 2 manieren: Narcose door middel van inhalatie-damp en narcose via een ‘continue-infuus’. Als iemand gevoelig is voor misselijkheid dan is de laatste optie de beste. Het is gebleken dat narcose door middel van inhalatiedamp slechter verdragen wordt dan narcose via het continue-infuus.
Ook lachgas wordt tegenwoordig liever vermeden, omdat het onder andere een grotere kans geeft op misselijkheid.

De pijnbestrijding tijdens en na de operatie is daarbij ook nog van invloed. Hoe meer opioïden u toegediend krijgt, hoe groter de kans op misselijkheid.

Patiënten die een plaatselijke verdoving of regionale verdoving (ruggenprik) krijgen, hebben minder kans op misselijkheid. Toch zijn er wel uitzonderingen. Als iemand misselijk wordt van een lege maag, dan heeft hij/zij bij iedere ingreep waarvoor men nuchter moet zijn een grote kans op misselijkheid. Een andere uitzondering is de patiënt die in het verleden al vaker misselijk is geweest na een operatie. Ook deze patiënten hebben een verhoogde kans om weer misselijk te worden.

Andere opmerkelijke factoren:

Niet-rokers hebben een grotere kans dan rokers
Mensen met overgewicht hebben meer kans
Mensen die gemakkelijk wagenziek worden
Als men na een ingreep in de mond/neus- keelholte bloed doorslikt

Conclusie:
Dus.. bijvoorbeeld..
U bent een vrouw, beetje mollig, rookt niet, maar u bent al wel eens vaker misselijk geweest na een operatie…
En u krijgt een langdurige operatie, onder algehele anesthesie, met lachgas en inhalatie-damp, en achteraf een aantal keer morfine tegen de pijn…
Dan is er een behoorlijke kans op misselijkheid na de operatie…. Geen prettig vooruitzicht..

Gelukkig is het zo dat anesthesiologen hier tegenwoordig veel bewuster mee omgaan, er alles aan zullen doen om misselijkheid te voorkomen, of te bestrijden als het u toch mocht overkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here