Een woning kopen of huren

0
1055
blog placeholder

Of de huizenmarkt nu in stort of niet het blijft altijd het dilemma ‘kopen of huren’ blijft altijd moeilijk voor sommigen. Daarom hier wat voor en nadelen van zowel kopen en huren op een rijtje.

 

Voordelen huren

 

–          Als huurder van een huis draai je niet zelf voor reparaties op, maar bel je je verhuurder als er wat moet gebeuren. Als eigenaar van een woningen draai je zelf op voor het onderhoud van de cv-ketel, schilderwerk en reparaties.

 

–          Mocht je willen verhuizen zit je nergens aan vast en kun je vertrekken wanneer je wilt.

 

–          Als huurder kom je niet snel voor onverwachte kosten te staan. Dit geeft veel mensen een rustiger gevoel waardoor zij toch voor huren kiezen.

 

–          Je zou in aanmerking kunnen komen voor huursubsidie.

 

Nadelen huren

 

–          Je mag niet zomaar in en om het huis verbouwen of aanpassingen maken.

 

–          Bij vertrek uit je huis heb je geen kans op een overwaarde mee en bouwt zo dus geen financieel kapitaal op.

 

Voordelen kopen

 

–          Bij verkoop van je huis heb je kans op een overwaarde en financieel kapitaal.

 

–          Je hebt een fiscaal voordeel. Jaarlijks kan je de betaalde intresten in mindering brengen op je belastingaangifte.

 

–          Wanneer de looptijd van een lening verstreken is heeft de eigenaar van een woning een voorsprong opgebouwd ten opzichte van de huurder. Wanneer er meer tijd verstrijkt wordt dit verschil steeds groter, aangezien de eigenaar van een woning geen afbetalingen meer hoeft te doen.

 

Nadelen kopen

 

–          Als je je huis in een niet gunstige tijd verkoopt, kan het zijn dat je met een restschuld overblijft. Kopen is daarom eigenlijk alleen interessant als je langere tijd in dat huis wilt wonen.

–          Er komen bij het kopen van een huis nog andere zaken kijken die je verplicht bent om te betalen. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan de woning door brand, wateroverlast enzovoort. Ook moet je premie betalen voor een overlijdensrisicoverzekering. Hiermee wordt de hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost bij overlijden.
Daarnaast betaal je als eigenaar ook onroerend zaakbelasting.

 

–          Als koper betaal je ook kosten voor de aankoop van je huis. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting (6 procent van de waarde van de woning) en notariskosten. Meestal zijn deze voor rekening van de koper (k.k., kosten koper), soms voor rekening van de verkoper (v.o.n., vrij op naam).

 

–          Je hebt minder vrijheid wat betreft verhuizen naar een nieuwe woning. Zo loop je het risico dat je huis nog niet verkocht is op het moment dat je een nieuwe woning betrekt, dat zorgt voor dubbele lasten aangezien je twee hypotheken hebt lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here