Terwijl de consument de laatste jaren handen vol geld uitgeeft aan nieuwe mobiele telefoons met steeds weer nieuwe toeters en bellen, die vaak niet eens worden gebruikt, worden handige apparaatjes als PDA’s nog maar mondjesmaat verkocht. Op de een of andere manier blijft men blijkbaar verknocht aan de papieren agenda en is het marktaandeel van “handhelds” zelfs gedaald. De mensen die wel tot aankoop van een PDA zijn overgegaan, willen of kunnen daarentegen niet meer zonder. Al met al lijkt de dalende verkoop vooral onbekendheid met het product.
Wat is een PDA of handheld?
PDA is de afkorting voor “personal digital assistent”, ook wel handheld genoemd. Oorspronkelijk was het de vervanger van de papieren agenda, met alle functies van dien: een agenda om afspraken te maken, adresboek, notitieboek en dergelijke. Tegenwoordig zijn de laatste modellen voorzien van internet, zodat je ook je e-mails erop kunt ontvangen en verzenden, kunt bellen, surfen, chatten en navigatiefuncties raadplegen. Dergelijke geavanceerde PDA’s worden Smartphones genoemd en zijn een combinatie van PDA en GSM-telefoon. Ze worden steeds populairder, mede dankzij het feit dat ze met een kleine uitbreiding ook als navigatiesysteem kunnen worden gebruikt. Om tegelijk te bellen en een afspraak in je agenda te zetten, heb je overigens wel een headset nodig, want als je de Smartphone tegen je oor houdt, kun je niet in je agenda bladeren.
PDA’s, niet alleen de Smartphones, maar ook de simpelere electronische aganda’s, kun je synchroniseren met de gegevens op je computer. Veel merken PDA´s werken met Windows Mobile van Microsoft en zijn slechts te synchroniseren met Windows-pc’s. Palm handhelds werken met Palm OS, en zijn zowel met een Windows-pc als een Apple Macintosh te synchroniseren. Heb je een Mac, let dan goed op bij de keuze van een Palm, want dan ben je dus aangewezen op een Palm.
De voordelen van een PDA ten opzichte van een papieren agenda
Allereerst heb je een schat aan gegevens bij je, zoals adressen, telefoonnummers, persoonlijke gegevens, notities, To Do lijstjes en dergelijke. En dat alles in een betrekkelijk klein apparaatje dat in je tas, rugzak en zelfs in je binnenzak past. Met een PDA kun je veel eenvoudiger je agenda bijhouden dan in een papieren exemplaar. Je hoeft er niet steeds in te kijken, want voor het begin van een afspraak kun je een alarmgeluid instellen, afhankelijk van hoe lang van te voren je het moet weten. Daarnaast heb je een repeteer functie, handig voor als je iedere week naar de fysiotherapeut moet of iets dergelijks, je hoeft het maar een keer in te vullen en vervolgens de gewenste herhaling aan te geven. Dit geldt ook voor dingen die jaarlijks plaats vinden, zoals verjaardagen. Voor de standaard feestdagen zijn er toegevoegde kalenders in omloop, die je in de agenda kunt importeren. Ook de To Do-lijstjes zijn erg handig door de datering- en alarmfunctie.
Je kunt je privé- en je werkagenda samen in een PDA zetten, met verschillend gekleurde labels, waardoor dubbele afspraken tot het verleden behoren. Behalve de standaard agendafuncties en de MP3-player die doorgaans meegeleverd wordt, kun je je PDA verder personaliseren. Van internet kun je heel veel handige software downloaden, die is aangepast aan jouw persoonlijke gebruik. Woordenboeken, puzzels en spelletjes, boekhoudprogramma’s en rekenhulpen, e-books, astronomische gegevens, horoscopen, recepten, medische informatie, noem maar op. Met een PDA in de wachtkamer of in de trein hoef je je eigenlijk nooit te vervelen.
En de nadelen van een PDA
Voor sommige mensen levert het schrijven aanvankelijk nogal wat problemen op. Hoewel dit gewoon een kwestie van oefenen is, is het eigenlijk afhankelijk van je eigen handschrift hoe snel je dit onder de knie hebt. Maar zelfs al schrijf je van nature al blokletters, zullen er altijd wel letters en tekens zijn die niet in een keer worden herkend. Voor een deel is dat ook een kwestie van er handigheid in krijgen. Let erop dat je het schermpje beveiligt met een goede beschermsticker, want zul je scherm snel beschadigen. Beschermstickers zijn er in vele soorten, niet allemaal voldoen ze even goed en de een is gemakkelijker en herplaatsbaar te plakken dan de ander.
Anders dan een korte kreet voor een afspraak, hoef je grote stukken tekst natuurlijk niet op de PDA-manier te schrijven. Je tikt zo’n tekst gewoon als tekstdocument op je computer, importeert deze en vervolgens kun je op de PDA te tekst kopiëren en plakken waar je hem moet hebben.
Veel mensen hikken vooral op tegen de aanschafkosten van een PDA. Natuurlijk is deze hoger dan die van een papieren agenda, maar bedenk daarbij dat als je de juiste PDA voor jouw situatie kiest, je er jaren mee kan doen. Schaf je hem echt voor het gebruik aan, en niet als nieuw speeltje dat bij het eerstvolgende model weer vervangen moet worden, dan kan het gemak van de PDA zeker opwegen tegen elk jaar een nieuwe agenda of agendavulling voor de Succes of Filofax. Daarbij komen wel nog wat extra aankopen. Zoals eerder genoemd moet de beschermsticker zo nu en dan vervangen worden en heb je een SD geheugenkaart nodig om muziek, foto’s en tekstbestanden kwijt te kunnen. Denk ook aan een degelijke beschermhoes, hetgeen er standaard wordt bijgeleverd is in de regel niet voldoende voor een goede bescherming in je tas of binnenzak. Een metalen of stevige leren hoes biedt een veel betere bescherming.
Daarnaast wordt er geklaagd dat nieuwere software veel geheugen kost, maar dit geldt niet voor de gewone standaard agendafuncties. Op een oudere PDA moet je vaak wel iets selectiever met de geheugenruimte omgaan, maar dat is een kwestie van het opschonen van programma’s die je toch nooit gebruikt.
Tot slot moet er nog gezegd worden dat de GSM telefoons van tegenwoordig zoveel extra functies hebben, dat zij zo langzamerhand een waardige concurrent van de PDA zijn geworden. De toekomst zal dan ook voor de Smartphone zijn, waarin internet en multimedia worden gecombineerd met geavanceerde agendafuncties en een volwaardig toetsenbord. Dit apparaatje komt echter wel een stuk duurder uit dan de gewone PDA.