Luna 2 (Loenik 2)
De eerste maanlanding is de Luna 2 op 13 september 1959. Er is sprake van een maanlanding indien een object vervaardigd door de mens, een ruimteschip, op de Maan landt. Van een maanlanding kan al sprake zijn zonder dat het schip bemand is. De Luna 2 werd ontwikkelt door de Sovjet Unie. Het onbemande vaartuig was de zesde ontwikkeling in het Loenik-programma. Bij het bereiken van de oppervlakte van de maan sloeg Luna 2 in dichtbij de kraters Aristides, Archimedes en Autolycus. De Luna 1, ook wel Mechta genoemd, was het eerste object in het Loenik-programma dat succesvol werd gelanceerd. Dit gebeurde op 2 januari 1959, in hetzelfde jaar als de Luna 2. Door miscalculaties schoot het vaartuig de maan voorbij waarna het doelloos in de ruimte zweefde. Hiermee werd Luna 1 een nieuw planeet tussen Aarde en Mars. Voorafgaand aan Luna 1 heeft de Sovjet-Unie drie objecten proberen te lanceren: Luna 1958A (23 September 1958), 1958B (11 Oktober 1958), Luna 1958C (4 December 1958). Al deze pogingen mislukten. De Koude Oorlog bleek een ruimtewedloop te creëeren. Niet alleen waren de Russen de eerste in een maanlanding, ook hadden zij de eerste satelliet de ruimte ingebracht, de Sputnik 1, op 4 Oktober 1957. Een maand later, op 3 November 1957, werd de Sputnik 2 gelanceerd. De snelle opvolging is te danken aan de wedloop die de vrees creëerde dat men achterliep. Nu er tussen de eerste en de tweede missie minder dan een maand lag, was er geen genoeg tijd om de informatie van de eerste missie te verwerken. De Sputnik 2 was dan ook een reservemodel van de Sputnik 1. Om het een bijzondere karakter geven, besloot men een hond mee te laten lanceren. Laika wordt gezien als de eerste hond die de ruimte in mocht. Al eerder werden door de VS en de Sovjet-Unie dieren gelanceerd in de ruimte. Laika overleed door oververhitting en stress. De titel ‘de eerste man in de ruimte’ staat op naam van de Sovjet-Unie. Op 12 April 1961 vloog Yuri Gagarin in the Vostok 1. Binnen twee uur keerde Yuri terug ongedeerd op Aarde.
Apollo 11
De eerste bemande maanlanding kwam voor rekening van de Amerikanen. Op 20 juli 1969 had de mens zijn eerste stappen op de man gezet. Het vaartuig Apollo 11 droeg drie astronauten: Neil Aden Armstrong, Michael Collins, Edwin Eugene Aldrin. De Apollo 11 scheidde Michael van Neil en Edwin. Deze twee laatste personen hebben de man kunnen betreden waarvan Neil de eerste was. Edwin maakte de bekende foto’s. Na wat metingen te hebben gedaan en materiaal te hebben verzameld, keren de twee terug met het vaartuig. Ze koppelen met Collins en alledrie gaan terug naar de Aarde. Daar veilig aangekomen is de eerste succesvolle maanlanding een feit. Het Apollo-programma waarvan Apollo 11 een deel van is, omvatte bemande en onbemande vluchten.
Apollo 1 (1967) werd bemand door die astronauten (Virgil Grissom, Ed White en Roger Chaffee). Door een opleidingsoefening werd het vaartuig verband en overleden de astronauten.
Apollo 2 (1966) was een onbemande vlucht om de gewichtloosheid van de S-IVB tank te testen.
Apollo 3 (1966) vormde een meer diepere test dan de Apollo 2. De raket werd hoger en verder gelanceerd dan bij de Apollo 2 om de effecten te controleren.
Apollo 4 (1967) was een onbemande test voor het hitteschild van de ruimtevaartuigen.
Apollo 5 (1968) testte onbemand het Lunar model om een eventuele maanlanding mogelijk te maken.
Apollo 6 (1968) was de laatste onbemande test van het Apollo-programma. De Saturnus V raket diende de maanlandingen mogelijk te maken. Om de raket te testen werd de Apollo 6 gelanceerd.
Apollo 7 (1968) is de eerste bemande missie in het Apollo-programma. Na elf dagen te vliegen in de baan van de Aarde keert het vaartuig veilig terug naar Aarde.
Apollo 8 (1968) is de eerste bemande succesvolle missie die de baan van de maan observeert.
Apollo 9 (1969) diende als test voor een eventuele maanlanding.
Apollo 10 (1969) wordt beschouwd als de generale repetitie voor de Apollo 11, de maanlanding. Diverse aspecten voor de maanlanding, het koppelen van modules e.d., werden getest.
Apollo 12 (1969) is de tweede bemande maanlanding.
Apollo 13 (1970) zou de derde bemande maanlanding dienen te worden. De vlucht mislukte door een ontplofte zuurstoftank, maar de astronauten konden veilig terugkeren naar aarde. De bekende woorden ‘Houston we have a problem’ werden uitgesproken door Lovell, de commandant van Apollo 13. In 1995 werd het verhaal van Apollo 13 verfilmd.
Apollo 14 (1971) is de derde maanlanding van het Apollo-programma. Astronaut Shepard was de eerste mens die op de Maan had gegolfd.
Apollo 15 (1971) vormt de vierde missie naar de Maan.
Apollo 16 (1972) was de volgende maanlanding in het Apollo-programma.
Apollo 17 (1972) werd de laatste missie van het Apollo-programma. Sindsdien zijn er geen bemande missies nar de Maan uitgevoerd.