Kinderen en water

0
3570
kinderen zwemmen water

Verdrinken staat op de tweede plaats als het gaat om ongelukken waarbij kinderen onder de 14 jaar sterven. Onder de 5 jaar staat verdrinken zelfs bovenaan. Veel kinderen verdrinken  (bijna) in een onbewaakt ogenblik. Zo spelen ze nog lief naast het zwembad of de vijver en de telefoon gaat en je loopt naar binnen en let even niet op. Misschien een paar minuten. Het is dan ook niet vreemd, dat de meeste ongelukken bij het water tussen mei en augustus gebeuren.

Bij het verdrinken van volwassenen speelt alcohol een groet rol. Het is dan ook belangrijk geen alcohol te drinken als je nog van plan bent te gaan zwemmen. Zeker als je op moet passen op je kinderen en jij misschien de enige bent, die hen nog zou kunnen redden als er wat gebeurt in het water.

Zelfs binnen in huis heeft water een grote aantrekkingskracht op kinderen. Kleine kinderen zien water alleen maar als leuk spelmateriaal en zien er absoluut geen gevaar in. Toch kunnen kinderen in een paar centimeter water al verdrinken. En het kan gebeuren in een paar minuten, dat de telefoon opgenomen wordt of de bel gaat en de deur geopend wordt. Ook kunnen kinderen dan op het idee komen om de kraan weer aan te zetten. Het bad wordt te vol of het water is te heet.

Veiligheid rond het zwembad

Veel verdrinkingen komen voor in de zwembaden in de tuin. Hier volgen enkele veiligheidstips:

  • Laat je kind nooit alleen bij het zwembad.
  • Leer kinderen al jong zwemmen.
  • Leer kinderen de spelregels van het zwembad: geen kinderen omduwen, niemand onder water trekken, niet op andere kinderen springen, niet duiken of springen in ondiep water, niet zwemmen bij onweer.
  • Weet wie je moet bellen als er iets gebeurt met je kind.

De meeste ongelukken met wat oudere kinderen gebeuren in open water, een meer of de zee. Deze verdrinkingen gebeuren, omdat kinderen hun eigen zwemvermogen overschatten of te ver met de stroom mee zwemmen en niet meer terug kunnen of kramp krijgen.

  • Zorg daarom altijd, dat je kind zichtbaar blijft als hij zwemt in de zee of in een meer.
  • Laat de kinderen niet in onbewaakte zones zwemmen en vertel ze ook waarom.

Duiken is een van de meest gevaarlijke activiteiten rond open water. Laat kinderen niet duiken, tenzij er een volwassene is, die zeker weet, dat het water diep genoeg is. Leer ze gewoon van de kant te duiken en niet eerst een aanloop nemen. Ze moeten kunnen zien, dat ze niet op een ander duiken. Door het volgen van deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen ongelukken worden vermeden. Het belangrijkst is wel goed op te letten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here