De krachten van Kruiden en Planten

0
1217
blog placeholder

De manier waarop we deze gebruiken verschilt naargelang we een kruid in de keuken nodig hebben of om zijn geneeskrachtige eigenschappen. In geneeskrachtige kruiden mengelingen gebruiken we delen van de planten die we beschouwen als “kruiden”, inclusief bladeren, wortels, bloemen, zaden, hars, wortel schors, bast (cambium), bessen en soms de vruchtwand of andere delen van de plant.

Keukenkruiden

Onder de benaming keukenkruiden maken we een onderscheid tussen kruiden die gemaakt worden van de groene delen en bladeren van de planten en specerijen die bestaan uit andere delen zoals, de zaden, bessen, schors, wortels en fruit. Ze worden in kleine hoeveelheden gebruikt om smaak te geven aan ons voedsel. Keukenkruiden kunnen geteeld worden als vaste planten, één jarige planten of delen van bomen en struiken.

Sommige kruiden doen enkel dienst als keukenkruid, andere zowel om meer smaak te geven als om zijn geneeskrachtige werking. Iedereen kent wel groene thee die gedronken wordt als dorstlesser, maar ook als hulp bij spijsverteringsproblemen of om meer energie te geven. Deze kruiden kunnen zowel vers, gedroogd als diepgevroren dienst doen in gerechten. Verschillende soorten pesto die op pasta’s dienst doen zijn een mengeling van kruiden, olijfolie, groenten en eventueel pitten die tot een koude saus wordt vermalen en gemengd..

Geneeskrachtige kruiden

Sommige planten bevatten stoffen die een helend effect hebben op ons organisme. Veel van deze effecten zijn al eeuwenlang gekend en beschreven in tal van documenten. Typisch voor deze planten is dat ze genezen in lage dosis, maar soms giftig als je er veel van gebruikt. Daarom dienen deze nauwkeurig afgewogen worden en op een speciale manier bereid worden.

De grondbeginselen van kruidengeneeskunde dateren van de tijd van Hippocrates die deze nauwkeurig beschreef. Ook onze gewone geneesmiddelen waren oorspronkelijk afkomstig van kruidenpreparaten, maar in de loop der jaren werden de werkzame bestanddelen chemisch nagemaakt en meer geperfectioneerd. Toch kunnen ook medicinale kruiden nevenwerkingen hebben zoals onze moderne geneesmiddelen. Om deze veilig te kunnen gebruiken, vraag je best advies aan een homeopaat of fytotherapeut alvorens met zelfmedicatie te beginnen. Een te hoge dosis van sommige geneeskrachtige kruiden kan zelfs toxisch zijn.

Kruiden als voeding

Een aantal kruiden worden gebruikt als voedingsmiddelen en meer bepaald in de vorm van een verdikkingsmiddel, bindmiddelen en in bakkerij producten, bijvoorbeeld in een glutenvrije bereiding. Als groenten in een gerecht zoals peterselie, kervel enz. Deze brengen vooral extra vitamine, mineralen en voedingstoffen aan. Je kan ook een kruidenthee maken, een aangename, verfrissende en gezonde drank.

Wens je een echt verse kruiden thee, dan kan je de ingrediënten rechtstreeks uit je tuin gebruiken. Kruiden zoals zoete venkel, sinaasappel tijm, kamille, rozenbottels, lavendel en munt zijn zeer geschikt om een kruiden thee te bereiden. Je kan ze zelfs combineren met vruchten en specerijen om een persoonlijke toets aan je thee te geven. Thee is veel beter verteerbaar en minder belastend voor je lichaam dan koffie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here